INEDIT // Usatîi vrea să ridice un monument impunător al Gastarbeiterilor Moldoveni

renato1

Omul de afaceri Renato Usatîi a anunțat pe pagina sa de facebook că a luat decizia să finanțeze ridicarea celui mai impunător monument din Republica Moldova – Monumentul Gastarbeireilor Moldoveni.

Deocamdată Usatîi nu a anunțat locul în care va fi ridicat monumentul sau alte detalii despre acesta, declarând doar că el trebuie să fie de dimensiuni impresionante ca să-l vadă toți guvernanții și cei care nu au făcut nimic pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova.

„Astăzi economia moldovenească nu ar fi existat fără miliardul de euro, trimis anual, în ultimii 15 ani, de către cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare. Sute de mii de moldoveni muncesc din greu, departe de patrie, departe de case și de familiile lor. Și eu mă consider gastarbeiter moldovean. Am simțit pe propria piele ce înseamnă acest cuvânt. Am început în Moscova în 2004, a fost foarte greu, dar am reușit să trec de greutăți.

Am avut mai mult noroc decât miile de conaționali, dar asta nu înseamnă că voi uita vreodată de rădăcinile mele, unde m-am născut și cine am fost cu 10 ani în urmă. Astăzi gasterbeiterul – veșnicul muncitor la negru, mințit și uitat de propriul stat, care muncește din greu la construcții prin suburbiile Moscovei, sau care îngrijește de bătrâni în Italia – a devenit tristul simbol al epocii postsovietice în țara noastră.

Consider că este de datoria mea morală, o datorie morală a fiecărui moldovean, să ne închinăm acestor sute de mii de oamen muncitori. De aceea am decis să ridic Monumentul Gastarbeiterului Moldovean, pentru ca toți să țină minte cui le suntem datori. Acest monument trbuie să fie de cele mai mari dimensiuni, ca guvernanții noștri să-l vadă foarte bine, iar el să servească pe post de reproș mut pentru cei care nu au făcut nimic în acești ani pentru a reînvia economia țării”

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By