Haideţi să nu ne facem într-o ureche! CARNEA DE TUN în cazul JTV sunteţi chiar voi! (BLOG)

Jurnal

Să ne amintim cine sunt patronii acestei televiziuni şi de ce au investit milioane de Euro în crearea JurnalTV… Sunt naivi cei care cred că televiziunea, pe atunci de nişă (“Prima televiziune de ştiri”) a fost lansată ca afacere sau pentru informarea corectă a publicului. Vreau să vă dezamăgesc, or, acei doi figuranţi ai dosarelor de delapidare (care sunt şi fondatorii JTM) le-au dat din start tonul celor din echipa de administraţie, care era formată deja din basarabeni (Echipa lui George Orbean fusese măturată îndată după lansare): “Principalul nostru Duşman este Plahotniuc! Lupta noastră se va da cu el!”.

Fraza dată am auzit-o şi eu în şedinţe, nu o singură dată, rostită de unul dintre jurnaliştii notorii de la Chişinău (“trăsnit şi el cu capul de asflat”, mai târziu) pentru care am un respect deosebit, dar care s-a încurcat şi el cu clanul Ţopilor şi acum nu mai ştie cum să evadeze din toată istoria în care s-a pomenit. Sunt sigur că ar da orice doar ca să revină la ceea ce era până în 2010. Dar, asta e deja o altă poveste, care poate nu trebuie povestită anume de mine.

În fine, din strat, Jurnal TV-ul a fost lansat cu scopul de denigrare a lui Vlad Plahotniuc, duşmanul de moarte a lui Victor şi Viorel Ţopa, care, după ce au făcut afaceri împreună cu el, s-au certat la cuţite. Acum, creaţia lor – Jurnal TV-ul, încearcă să ne demonstreze că fugarii cu dosare penale şi condamnări definitive în toate instanţele din Republica Moldova sunt îngeri, iar Vlad Plahotniuc e demon. Trebuie să înţelegem, ne spune acest post de televiziune, că şi în timpul în care împreună cu Plahotniuc erau parteneri de scheme şi iubitori de acţiuni ale băncilor, îngeri erau tot doar Ţopii. Iată că nu e aşa – toţi au pufuşor pe botişor, iar televiziunea, repet, a fost creată doar pentru a avea un instrument în plus în lupta cu Plahotniuc.

Să fim serioşi şi să încercăm să calculăm cam câţi bani din publicitate i-ar reveni unui post de nişă creditat din start cu maximum 3 procente din audienţa naţională ? Cunoscătorii ştiu că postului în cauză i-ar reveni exact cât să acoperi cheltuielile pentru carburanţi, salariile şoferilor şi chiria din Sky Tower. Dacă credeţi că o televiziune cu 300 de angajaţi (pe atunci) are doar aceste cheltuieli vă înşelaţi. Doar salariile depăşeau frumoasa cifră de 2 milioane de lei lunar. Aşadar, cine vă va spune că Jurnal TV a fost creat ca afacere media să-l întrebaţi pe ce se bazau calculele celor care au conceput-o.

Haideţi să nu ne dăm naivi şi să spunem lucrurilor pe nume: Atunci când lansau televiziunea, Ţopii nu ştiau că anume Casa Media (care îi aparţine lui Plahotniuc) deţine monopolul în publicitate şi nu le va pica nimic din caşcavalul reclamei TV ? Dacă ştii din start că afacerea e falimentară, o porneşti ? Asta demonstrează odată în plus faptul că JTV nu a fost creat ca afacere media ci ca instrument de aburit.

Să admitem că unele lucruri debitate acolo direcţionat spre un singur personaj sunt adevărate. Schimbă asta cumva lucrurile ? Nu tot televiziune de buzunar rămâne? Şi NIT-ul la timpul lui mai strecura adevăr printre ştiri.

Aşa că nu mai săriţi atât de îndârjit în apărarea postului, mai bine aţi apăra jurnaliştii care muncesc acolo şi sunt impuşi de patroni să-i servească pe cei doi fugari. Trebuie să înţelegeţi că cel mai mult au de suferit ei. Odată trecut prin maşinăria manipulării, mintea jurnalistului îşi revine foarte greu. Unii rămân calici pe viaţă. Nu SUN TV sau CCA atentează la libertatea presei, ci acei care folosesc presa ca pe o armă.

Trebuie să înţelegeţi un lucru – telespectatorii nu trebuie să devină carnea de tun într-un război care nu-i vizează. Implicându-vă, dragi telespectatori ai Jurnal TV, anume asta faceţi, deveniţi carne de tun. Ţopii luptă pentru bani, pentru mulţi bani. Voi pentru ce luptaţi ?

SURSA: http://vox.publika.md/politica/haideti-sa-nu-ne-facem-intr-o-ureche-carnea-de-tun-in-cazul-jtv-sunteti-chiar-voi-509926.html#sthash.a3uq0lTB.dpuf

You may also like

Comments are closed.

By