Günter Verheugen vorbeşte pe şleau: Nu vrem război cu Rusia şi nici tango nu dansăm!

verheugen-DW-Politik-LISBON

Fostul comisar european pentru extindere, Günter Verheugen califică situaţia din Moldova drept una pozitivă în ce priveşte aspiraţiile la integrarea în UE, în comparaţie cu anul 2004. Acum 10 ani, oficialul a efectuat o vizită în ţara noastră. Atunci, afirmă Verheugen, s-a simţit ruşinat pentru că nu era în stare să promită nimic Moldovei la acest capitol. Mai mult, fostul comisar european recunoaşte că în 2004 nimănui nici nu-i păsa de Moldova.

“Cred că situaţia din Moldova este pozitivă. În 2004 am venit cu mâinile goale, absolut goale, nici n-am putut promite semnarea Acordului de Liber Schimb. Unicul lucru pe care am putut să-l fac era să vă încurajez. M-am simţit ruşinat pentru că e o naţiune europeană care are aceleaşi drepturi ca şi alte naţiuni europene să devină parte a procesului de integrare europeană, dar e neglijată. În 2004 parcă nimănui nu-i era pasă de Moldova. După 10 ani, deşi încet, este un progres”, a declarat fostul comisar european pentru extindere în cadrul emisunii “Politica”, de la TV7.

Oficialul european condamnă decizia moldovenilor, dar şi a opoziţiei de a opta pentru Uniunea Euroasiatică, în defavoarea aderării la comunitatea europeană. Totuşi, Günter Verheugen a menţionat că poporul trebuie să-şi decidă viitorul.

“Nu suntem(n.r. UE ) într-o competiţie cu Rusia, nu vrem război, nu dansăm tango împreună. Decizia trebuie luată aici. Oamenii din Moldova trebuie să aibă de unde alege şi să cunoască ce vor primi în schimb. Dacă nu greşesc de la Moscova puteţi primi gaz mai ieftin. Dacă permiteţi furnizorului de gaz să folosească tariful la gaz drept premiu (bonus) pentru comportamentul dvs bun, atunci invitaţi-l să utilizeze preţul la gaz ca o pedeapsă. E foarte periculos să faci afaceri politice legate de gaz. Dacă gazul mai ieftin este mai bun decât şansa de a deveni membru al UE este o eroare teribilă”, a adăugat Verheugen.

Günter Verheugen s-a referit şi la regiunea separatistă. Potrivit lui, Transnistria nu este un obstacol pentru aderarea RM la Uniunea Europeană. Problema este, de fapt, Federaţia Rusă.

“Avem exemplul Ciprului. Am acceptat Republica Cipru ca stat membru fără soluţionarea conflictului. În cazul dvs este evident că Moldova sprijină principiile OSCE. Problema nu este Moldova, ci Rusia. De ce trebuie să pedepsim Moldova pentru responsabilităţile altora? Nu trebuie să fie un obstacol”, a menţionat fostul comisar european pentru extindere.

Günter Verheugen apreciază la 9, pe o scară de la 0 la 10, şansa ţării noastre să adere la Uniunea Europeană, doar că nu ştie când.


moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By