Ghimpu ştie că Dorin Chirtoacă e o locomotivă care nu va trage trenul în pantă mixtă

Mihai Ghimpu

În maniera lui specifică, Mihai Ghimpu, a susţinut astăzi o conferinţă de presă în cadrul căreia a încercat să explice întregii suflări liberale de la Chişinău (că doar liberalii sadea îl mai înţeleg) de ce este rău să fie implementat, pentru viitoarele alegeri, sistemul electoral mixt.

Argumentele aduse de Mihai Ghimpu au fost, sincer vorbind, cam şterse şi neelocvente. Unicul argument pe care îl înţeleg şi cu care nu pot să nu fiu de acord, constă în faptul că pentru a accede în parlament, candidaţii electorali de la unele circumscripţii vor avea nevoie de mai multe voturi decât candidaţii din alte circumscripţii. Oricând însă se pot face amendamente care ar omite aceste abateri, dar pentru asta trebuie să vrei să accepţi sistemul mixt, măcar ca idee.

Anume din cauză că PL-ul nu acceptă nici măcar ca idee votul mixt, voi încerca să expun ceea ce cred eu despre nedorinţa lui Mihai Ghimpu de a intra într-o eventuală campanie în care electoratul ar fi pus în situaţia să aleagă puterea după sistemul electoral mixt.

1. Unicul om din Partidul Liberal care ar putea acumula suficiente voturi încât să acceadă în Parlament, pe bază de circumscripţie, este Dorin Chirtoacă.

2. După plecarea reformatorilor, Partidul Liberal nu mai are organizaţiile teritoriale de altă dată, care ar reuşi să creeze lideri regionali apţi să câştige pe circumscripţii.

3. Partidul Liberal are o singură localitate care i-ar putea genera voturi pe circumscripţie – Chişinău.

4. PL nu a investit deloc în imaginea altor membri decât în cea a lui Dorin Chirtoacă, iar Ghimpu nu le-a prea dat voie să se manifeste altor membri de partid. Asta este problema liderilor autoritari ai partidelor fără democraţie internă (- o problemă cu care s-a confruntat până nu demult şi PCRM, care, paradoxal, este acum mai democratic decât PL-ul, la acest capitol, iar Vladimir Voronin nu mai încearcă să-i eclipseze pe cei care vor să se manifeste).

5. Românismul şi unionismul sunt căluţi pe care nu poţi încăleca prin intermediul circumscripţiilor, acolo unde mesajul electoral trebuie să se bazeze pe acţiuni concrete îmbunătăţire a vieţii celor ce locuiesc în circumscripţia respectivă. Unicul as din mâneca lui Ghimpu, în aceste alegeri, în afară de Dorin Chirtoacă, este unionismul. Or, dacă e să fim sinceri, PL-ul e unicul partid cu reprezentanţi în Parlament care promovează Unirea cu România, cel puţin prin declaraţii.

6. PL-ul nu are tehnocraţi. Nici în formula largă al PL-ului, cu reformatorii încă necumpăraţi de PLDM, nu îi avea. Acum nici atât. În Alegerile mixte, doar partidele tehnocraţilor au şanse mari de izbândă.

7. Având în vedere că din circumscripţii ar accede direct în Parlament doar Dorin Chirtoacă, acesta ar trebui să aleagă între mandatul de Parlamentar sau cel de Primar. Dacă va alege primăria, unicul mandat luat pe bază de circumscripţie s-ar pierde, pentru că i-ar reveni candidatului care ar acumula următorul scor după Chirtoacă – deci, altui partid. În cazul în care ar alege mandatul de deputat – PL-ul va pierde pentru totdeauna Chişinăul, iar nemaiavând Chişinăul, următoarele alegeri parlamentare le-ar pierde cu un scor zdrobitor.

8. Dacă pe circumscripţii PL-ul va acumula puţine voturi, atunci pe listele de partid aceştia ar acumula şi mai puţine şi asta pentru că, din lipsă de cultură şi tradiţie electorală, moldovenii nu-şi vor bate capul cu scheme – adică pe circumscripţie să voteze un candidat al PLDM iar la partide să aleagă PL-ul.

Aşadar, în viziunea mea, cam aşa stau lucrurile pentru PL în cazul unor alegeri cu sistem electoral mixt.

De aceea cred că anume din motivele invocate mai sus şi-a arătat astăzi indignarea Mihail Feodorovici. Are dreptul să o facă, precum şi electoratul să cunoască anumite lucruri şi anume: pentru accederea în viitorul Parlament, Ghimpu se bazează doar pe ratingul lui Chirtoacă şi unionism. Doi zecari puternici, însă neacoperiţi în belotul electoral mixt.

Chirtoacă este o locomotivă bună, dar nu într-atât de bună încât transferul de imagine către candidaţii din restul circumscripţiilor să fie unul rezultativ. În sistemul electoral mixt câştigă partidele care au în ele personalităţi, oameni, nu doar membri uşor de manipulat şi condus de nea Ghimpu sau Vladimir Nicolaevici Voronin.

SURSA: Gabriel Călin VoxPublika

You may also like

Comments are closed.

By