EDITORIAL // Geopolitica la moldoveni: Verde lung şi pute-a brânză sau totuşi „Seleodkă” afumată ?

tren

Trenul 47 şi microbuzele de LA ITALIEA hrănesc o Moldovă întreagă. Prin tren vin ruble, iar prin microbuze euro. Rublele se îndreaptă mai apoi cu autobuzele interurbane spre localităţile rurale, iar euro preferă oraşul…

Înapoi, cu trenul 47 este transportată zilnic brânza. La „stroică” la Moscova. La Italiea cu microbuzele de lângă Circ, „40 de ani”, de lângă Memorial cau Casa Presei, în CULEOAŞE, uneori şi în „vacuumnaea upacovka” se îndreaptă Seleodka. Şi tot aşa în fiecare săptămânnă.

Nu contează că la Italiea este peşte cât vrei şi de care vrei, contează că e seleodkă moldovenească. Nu contează că şi în Moscova găseşti orice produs vrei tu – contează că e de la tata din beşi. Iportant e altceva – cei plecaţi trebuie să simtă că acasă, în Moldova, cineva se gândeşte la ei şi nu cumva să uite cumva că ei aşteaptă lunar ruble şi euro, în schimbul brânzei sau al seleodcii.

De două ori pe an, la Crăciun (PE VECHI) sau la Paşte, acasă se întorc, cu tot felul de bunătăţuri, stranierii. Unii au în buzunare EURO, alţii ruble. Acasa, la masa de sărbătoare, ei sunt în drept să vorbească din postura de filozofi. Şi, chiar dacă în Italiea au îngrijit de babe cu alzheimer, fără să iasă din casă, iar în Rusia au văzut doar Metroul, Electricika şi Stroika – anume ei sunt cei mai mari experţi în geopolitică – ei trimit ruble şi euro…

Iată aşa şi apar în Moldova preferinţele externe, în dependenţă de brânză sau de seleodkă. Dacă „perevoadele” rubla-brânză se făceau prin trenul 47, atunci Rusia e salvatoarea Republicii Moldova. Dacă însă tranzacţia se făcea cu Euro pentru seleodkă – EUROPA e unica noastră cale spre bunăstare.

Iar România ? Nuuu.. Românii este răi, ei ne puneau cu genunchii pe grăunţe ca să învăţăm!

P.S. Ortografia şi limbajul utilizat aparţine moldovenilor, celor care nu vor să înveţe, pentru că atâta timp cât există brânza, seleodka, trenul 47 şi microbuzele – nu au de ce o face.

Gabriel Călin , moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By