DOC // Finanțatorul referendumului din Găgăuzia are cetățenie dublă, iar firma pe care a fondat-o în R. Moldova are DATORII la stat

gagauzia_gagauzinfo_md
DOC // Finanțatorul referendumului din Găgăuzia are cetățenie dublă, iar firma pe care a fondat-o în R. Moldova are DATORII la stat

După ce autoritățile R. Moldova au refuzat să finanțeze referendumul ilegal din Găgăuzia care urmează să fie organizat pe 2 februarie, cel care s-a oferit să dea banii necesari, peste un milion de lei, este Iurie Iacubov, un moldovean stabilit în Federația Rusă.

Iacubov are cetățenie dublă – pe cea a R. Moldova și pe cea a Federației Ruse, chiar dacă Rusia interzice deținerea dublei cetățenii. Pe lângă afacerile pe care le are în Rusia, Iacubov a fost unul din fondatorii „Tobacoprim-M” SRL din R. Moldova, firmă specializată în fabricarea produselor din tutun și în activitatea hotelurilor. SRL-ul a fost înființat în 1999 și îl are drept administrator pe Iuri Ormanji, iar Iurie Iacubov și-a suspendat calitatea de fondator în luna mai 2013. Potrivit datelor de la Fisc, această firmă datorează bugetului R. Moldova suma de 80 695 de lei.

Chiar dacă a abandonat firma cu datorii pe care o fondase în R. Moldova, Iacubov vine periodic în R. Moldova la volanul unor mașini de lux: un „Bentley Mulsanne” și un „Porche Cayenne Turbo”, ultimul cu numere de înmatriculare X 862 CT 197. În plus, Iacubov deține două apartamente pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală.

Iacubov deține titlul de „Cetățean de onoare al Găgăuziei” din noiembrie 2012, atunci când bașcanul Mihail Formuzal i-a înmânat distincția. Formuzal a declarat că Iacubov are „rădăcini” la Ceadâr-Lunga și i-a mulțumit pentru „ajutorul și acțiunile de caritate oferite autonomiei găgăuze, proiecte de infrastructură în satele autonomiei”.

Sursa: ziarulnational.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By