Coreea de Nord ameninţă cu un dezastru nuclear în cazul unui război în Peninsula Coreeană

kim-jong-un-afp

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ameninţat, miercuri, cu un “dezastru nuclear” în Peninsula Coreeană dacă aceasta se va confrunta cu un nou război şi a avertizat Statele Unite că nu vor rămâne nevătămate în acest conflict.

“Daca războiul izbucneşte din nou (în peninsulă), el va aduce un dezastru nuclear masiv şi Statele Unite nu vor rămâne nevătămate”, a declarat Kim Jong-Un, într-un mesaj difuzat de televiziunea naţională cu ocazia trecerii în noul an.

“Ne confruntăm cu o situaţie în care un mic incident militar accidental poate conduce la un război total”, a avertizat el.

Potrivit analiştilor şi oficialilor militari sud-coreeni, regimul ar putea să recurgă la provocări militare la început de an pentru a restrânge rândurile în jurul liderului său.

Coreea de Sud, obişnuită cu invectivele şi ameninţările nord-coreene, a reacţionat prin vocea ministrului Apărării, Kim Kwan-jin, care a afirmat că armata sud-coreeană “trebuie să răspundă fără milă oricărei provocări a inamicului”.

Liderul nord-coreean a revenit şi asupra execuţiei unchiului său, Jang Song-thaek, altădată unul dintre oficialii cei mai influenţi ai regimului dar pe care l-a calificat drept un “gunoi”.

“Partidul nostru a luat anul trecut măsuri decisive pentru eliminarea elementelor putrezite din sânul său”, a justificat Kim, criticând acte “antipartid, antirevoluţionare”. Această “epurare a contribuit şi la consolidarea unităţii partidului şi revoluţiei”, a declarat el.

Aceasta este prima dată când liderul nord-coreean îl critică public pe unchiul său, arestat şi executat în decurs de câteva zile la jumătatea lui decembrie pentru trădare şi corupţie.

Jang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, i-a servit drept mentor atunci când a preluat conducerea ţării după decesul tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2001.

Executarea rapidă a acestui oficial de rang foarte înalt, faptul politic cel mai notabil din Coreea de Nord de la preluarea puterii de către Kim Jong-un, a antrenat o epurare în cercul apropiaţilor acestuia.

Coreea de Nord, ţară comunistă condusă cu mână forte de dinastia Kim de 60 de ani, este obşinuită cu declaraţiile războinice, dar înlăturarea lui Jang Song-thaek şi a celor apropiaţi lui îngrijorează Statele Unite şi Coreea de Sud.

Potrivit analiştilor, ea ar putea fi semnul disensiunilor în cadrul elitei aflate la putere, dar în opinia altora, ea subliniază preluarea controlului total de către tânărul Kim Jong-un, în vârstă de aproximativ 30 de ani.

Peninsula Coreeană a cunoscut un relativ calm în ultimele luni după un an foarte tensionat în urma lansării unei rachete, asimilate de occidentali cu testul unei rachete balistice, şi după un test nuclear care i-a adus Phenianului noi sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Sursa: mediafax.ro

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By