Cinci inspectori de patrulare au ajuns în faţa judecătorilor în dosarul corupţiei de la vama Leuşeni

judecata1

După ce acum două săptămîni Procuratura Anticorupţie a deferit justiţiei un grup de 24 de vameşi de la postul vamal Leuşeni pentru infracţiuni de corupţie, astăzi, procurorii anunţă că au finalizat urmărirea penală şi i-au trimis pe banca acuzaţilor pe 5 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, acuzaţi în cadrul aceluiaşi dosar.

Amintim că, pe 22 octombrie 2013 în cadrul unei anchete comune, Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România au desfăşurat descinderi la postul vamal Leuşeni – Albiţa, în rezultat fiind reţinute 42 de persoane. Printre bănuiţi figurau: 24 de vameşi, 13 poliţişti de frontieră, 4 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti. Potrivit celor constatate de procurori, vameşii acceptau, primeau sau extorcau sume între 100 şi 350 euro de la transportatorii de mărfuri din statele Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a le facilita procedurile vamale.

Activitatea frauduloasă a învinuiţilor a fost documentată în cadrul acţiunilor speciale de investigaţie, desfăşurată timp de aproximativ jumătate de an, cu implicarea investigatorilor sub acoperire. Procurorii au constatat că acţiunile coruptibile ale învinuiţilor nu aveau un caracter izolat şi unic, ci au devenit deja un fenomen care luase amploare, fapt evidenţiat de activitatea investigativă derulată.
Reieşind din faptele coruptibile şi forma de participaţie a învinuiţilor, Procuratura Anticorupţie a divizat respectiva cauză penală în 4 proceduri separate care vizează 4 categorii de subiecţi: vameşi, poliţişti de frontieră, angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti.

Iniţial, toţi învinuiţii au fost reţinuţi preventiv, ulterior, demersurile procurorilor de aplicare în privinţa acestora a arestului au fost respinse de judecătorii de instrucţie, care au dispus cercetarea lor în stare de libertate.

Procurorii au expediat respectiva cauza penală spre examinare în Judecătoria sect.Buiucani.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele incriminate, învinuiţii riscă pînă la 10 ani de detenţie cu aplicarea unei amenzi în mărime de pînă la 60 000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
Actualmente, procurorii continuă urmărirea penală în privinţa poliţiştilor de frontieră şi reprezentantului Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti, faptele cărora au derivat din acele acţiuni infracţionale, urmînd ca în scurt timp să fie şi ei deferiţi justiţiei.

Procuratura îndeamnă mass-media să urmărească şi să mediatizeze evoluţia acestor cauze penale, inclusiv la etapa examinării lor în instanţele de judecată.

Sursa: procuratura.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By