Vlad Plahotniuc: „Am făcut multe cedări în acest an!”

plaha

Democratul Vlad Plahotniuc a publicat o nouă postare pe blogul său personal în care face o retrospectivă a anului politic 2013 – un an plin de scandaluri răsunătoare, decizii importante, dar şi cedări din partea actorilor implicaţi în criza politică.

„Cazul Pădurea Domnească a fost urmat de o altă criză politică şi mai mare, cea care a dus la destrămarea AIE. Ceea ce a urmat după a fost practic un mare test de încercare pentru partidele democratice din Moldova. Am fost puşi în situaţia de a alege între a forma un nou guvern pro-european şi o nouă majoritate parlamentară sau a merge în alegeri anticipate, aşa cum doreau comuniştii.”

Potrivit lui Plahotniuc, depăşirea momentelor dificile prin care au trecut partidele democratice nu era posibilă dacă nu existau cedări, care au fost decisive pentru salvarea parcursului European al Republicii Moldova.

„Personal, am făcut multe cedări în acest an, pe care nu doar că nu le regret, dar azi, când privesc detaşat, văd cu mai multă claritate cât de importante au fost ele pentru detensionarea unor momente şi mai ales pentru a proteja proiectul nostru politic, cel al Coaliţiei.”

Înttr-o altă ordine de idei, democratul susţine că lipsa de maturitate a clasei politice este factorul principal care „frânează” dezvoltărea Republicii Moldova şi crează premise pentru declanşarea unor crize politice.

„Sunt conştient însă că această maturizare nu se poate produce rapid, clasa politică are nevoie de o reformă serioasă. Anul acesta s-au făcut câţiva paşi în acest sens, chiar dacă frica unora de reformă este mare, mai mare chiar decât corectitudinea lor faţă de alegători – sunt sigur că timpul va rezolva această problemă, dacă nu, cu siguranţă o va rezolva votul oamenilor.”

Totodată, Plahotniuc a ţinut să menţioneze că principalul pericol nu vine din interiorul Coaliţiei ci din afara ei: „Adversarul nostru, dar şi al cetăţenilor, al viitorului democratic este PCRM. Iar prioritatea noastră nu este să ne luptăm cu acest partid, ci să le arătăm oamenilor ce perspectivă neagră vor comuniştii să dea Moldovei, cum încearcă din nou să izoleze ţara, să ne certe cu toţi partenerii externi.”

Potrivit democratului chiar şi decizia personală luată în 2009 privind debarcarea comuniştilor de la putere a fost luată pentru că a conştientizat „în ce hal au adus ţara şi ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi rămas la guvernare. Astăzi, sunt gata din nou să fac tot ce este nevoie pentru ca această gaşcă politică să nu revină la putere şi să nu oprească Moldova de pe drumul ei european.”

În postarea sa de pe blog, Vlad Plahotniuc şi-a cerut scuze de la cetăţeni pentru toţi politicienii implicaţi în declanşarea crizei politice din 2013, dar şi pentru starea de tensiune în care au stat oamenii în momentele în care se decidea formarea noii coaliţii

„Din ce s-a întâmplat anul acesta trebuie să învăţăm multe despre modul în care gestionăm momentele politice importante şi despre responsabilitatea pe care o avem în faţa oamenilor. Nu trebuie să amăgim oamenii că ne-am schimbat peste noapte, dar cu siguranţă, oamenii au putut să vadă că am învăţat câteva lucruri importante după crizele politice prin care am trecut, că am reuşit să menţinem calea europeană a Moldovei, în ciuda uriaşelor presiuni care s-au făcut asupra noastră, atât din interior, cât şi din exterior.”

Pe finalul textului, Plahotniuc înaintează ideea potrivit căreia chiar dacă partidele democratice vor merge separat în alegeri, cetăţenii vor fi puşi în situaţia în care să aleagă între două proiecte: cel democratic şi european, propus de Coaliţia Pro Europeană, şi proiectul comuniştilor, acela de a intra în război cu Europa şi a întoarce Modova în trecut, în izolare.

„În ciuda începutului fierbinte, 2013 a fost un an de succes pentru Moldova, dar şi un an de sacrificiu, în special pentru cetăţeni. Nu ne rămâne decât să muncim pentru a le răsplăti aceste sacrificii, dar şi pentru a le demonstra partenerilor noştri externi că investiţia lor în modernizarea Moldovei este una de succes.”

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By