România sărbătoreşte Ziua Naţională

parada-1-dec-foto-diana-zaharia-3

Cetăţenii României sărbătoresc, astăzi, Ziua Naţională. Autorităţile au pregătit un program vast de festivităţi care va începe la ora 11.00,  cu intonarea Imnului Naţional al României şi, în semn de salut, vor fi executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,”Mihai Viteazul”. În continuare, vor fi depuse unei coroane de flori din partea Preşedinţiei, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Guvernului, după care începe parada militară.

La parada militară vor defila peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI şi SPP şi aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA. De asemenea, la paradă va fi prezentată tehnica militară: vehicule blindate pentru operaţii speciale URO VAMTAC, transportoare blindate de trupe PIRANHA, maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, urmate de tancurile TR 85 M 1 „Bizonul”, sistemul interoperabil de artilerie LAROM şi complexul antiaerian tractat „OERLIKON”, informează mediafax.ro.

Un moment spectaculos al evenimentului va fi „parada aeriană” – 35 de aeronave vor survola Piaţa Arcului de Triumf . La defilarea de la 1 Decembrie românilor le va fi prezentată şi o replică a avionului Vlaicu II, flancat de tehnicieni de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Române, îmbrăcaţi în uniforme de epocă.

Parada este prevăzută să continue cu defilarea drapelelor de epocă şi a unui detaşament al Asociaţiei Tradiţia Militară, purtând uniformele şi echipamentul de campanie ale Armatei Române din timpul Primului Război Mondial.

Şi Poliţia Locală este reprezentată la paradă de cei 24 de călăreţi din Patrula Călare a Municipiului Bucureşti. Militari ai regimentului vor prezenta un „drill team”, executând exerciţii demonstrative de mânuire a armamentului.

Defilarea se va încheia cu evoluţia muzicilor militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul şi onorul dat de acestea.

La festivităţile organizate în Piaţa Arcului de Triumf vor asista şi premierul Victor Ponta, preşedinţii Camerelor, ministrul Apărării, Mircea Duşă, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă. La paradă va fi prezent şi preşedintele României, alături de omologul său, Nicolae Timofti, care va participa la recepţia de la Cotroceni pentru Ziua Naţională a României. De asemenea, la tribună, alături de ministrul român al Apărării , Mircea Duşă, va asista şi ministrul Apărării al RM,Vitalie Marinuţa.

sursa: mediafax.ro

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By