Râbniţa scapă de pesticidele învechite cu ajutorul OSCE

ribnita

Din regiunea transnistreană au început să fie evacuate, cu susţinerea OSCE, stocurile de pesticide învechite. Pe parcursul săptămînii trecute de la depozitul special din satul Vărăncău, raionul Rîbniţa au fost transportate peste 30 de tone de materiale toxice, iar în următoarele două săptămîni vor fi evacuate încă 75 de tone, transmite MOLDPRES cu referire la surse locale.

Potrivit lui Bekim Blakaj, manager al companiei germane „Sava” care se ocupă de lichidarea stocurilor de pesticide în Europa de Est, „aceste încărcături, ce sînt foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor şi mediul înconjurător, vor fi transportate pe teritoriul Germaniei”.

„Am început să realizăm acest proiect în luna iulie curent: am efectuat lucrări de laborator şi am reambalat pesticidele în pachete speciale. Singura problemă pentru evacuarea chimicalelor respective a constat în obţinerea autorizaţiilor din partea ţărilor care vor fi tranzitate de aceste încărcături. Au fost nişte întîrzieri din partea Ucrainei, însă în prezent toate problemele au fost soluţionate şi două maşini deja s-au îndreptat spre Germania”, a menţionat managerul, care susţine că aceste chimicale vor fi arse la o temperatură de 1200 de grade, la una din fabricile cu utilaj modern ale companiei.

În acelaşi timp, autorităţile din stînga Nistrului afirmă că anterior au încercat să evacueze cu forţe proprii materialele otrăvitoare, însă tentativa s-a dovedit a fi cu eşec. „Graţie Misiunii OSCE care conlucrează cu compania „Sava”, produsele toxice vor fi transportate de pe teritoriul regiunii. Vom încerca să soluţionăm problema evacuării chimicalelor şi din alte localităţi. Sperăm că lucrările vor fi efectuate de aceiaşi parteneri care demonstrează înalt profesionalism şi bună pregătire”, au subliniat reprezentanţi ai structurilor de profil de la Tiraspol.

În raionul Rîbniţa au mai rămas să fie evacuate circa 35-40 de tone de chimicale, iar pe întreg teritoriul regiunii transnistrene – aproape 200 de tone, care deocamdată nu pot fi acumulate, reambalate şi lichidate din cauza lipsei mijloacelor financiare, informează Moldpres.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By