6 C
Chișinău
Friday, April 16, 2021

Ponta vrea că Moldova să fie membru al Uniunii Europene până în 2019

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

În cadrul unei emisiuni televizate din Romînia, premierii României şi Republicii Moldova, Victor Ponta şi Iurie  Leancă au vorbit despre parcursul european al Republicii Moldova.

Victor Ponta a spus că Moldova a luat calea integrării europene şi trebuie ajutată pe parcursul european:

 Este nevoie de sprijin şi pentru şcoli, grădiniţe, drumuri, în Moldova. E timpul că Moldova să primească şi sprijin concret. Pe 1 Decembrie, Leancă a fost la Bucureşti, la Ziua naţională. Cred că dacă suntem într-adevar fraţi şi prieteni buni trebuie să ne gândim la ce au ei nevoie.

Victor Ponta a menţionat şi despre decizia Curţii Constituţionale care a emis o hotărâre în care se prevede că limba oficială a R.Moldova este limba română:

Curtea Constituţională a hotărît un lucru care este ştiut de toţi, va  fi nevoie de un efort să dotăm şcolile şi grădiniţele din Moldova cu cărţi, DVD-uri, filme în limba română, vrem ca la anul să trimitem peste Prut cărţi pentru preşcolari.

Leancă, întrebat de ce are nevoie Republica Moldova în momentul de faţă şi cum o poate ajuta România, a spus:

2013 a fost un an deosebit, foarte bun pentru relaţia dintre Republica Moldova şi UE. În acest an am început construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. Îmi exprim mulţumirea pentru alocarea sumei de 20 milioane euro de la Guvernul României pentru ceea ce înseamnă educaţie preşcolară. Mulţumesc Guvernului României pentru sprijin, mulţumesc preşedintelui României, sprijinul este inconfundabil.

Întrebat despre “probleme cruciale” pe care i le creeza declaraţiile lui Basescu Leancă a spus:

Trăim într-o perioada foarte dinamică, vrem să transformăm Moldova într-un stat european, vrem mesaje din afară care să ne consolideze, noi avem nevoie de mesaje de susţinere care să consolideze societatea Republicii şi nu să creeze scindări în societate. Problema Unirii nu este pe agendă, din punctul meu de vedere, astfel de abordări ne crează probleme suplimentare, în sudul ţării unde avem această minoritate găgăuză, au prins contur câteva elemente care ar putea destabiliza situaţia, opoziţia comunistă face circ în Parlament.

Victor Ponta a menţionat faptul că ar fi excelent că până în 2019, când România va deţine preşedinţia Uniunii Europene, Republica Moldova să fie membru al UE.

Eu o să fiu fericit când Moldova o să fie membru UE şi cât de frumos ar fi că atunci când noi vom deţine preşedinţia UE, Moldova să fie membră a Uniunii Europene, să ne vedem în 2019 cu Moldova membră a Uniunii Europene.

La rândul său, Iurie Leancă a spus anul 2014 va fi unul crucial pentru parcursul european al RM pentru că la finele anului vor avea loc alegeri parlamentare şi dacă revin comuniştii la guvernare, parcursul european al RM se va întrerupe.

Dacă vin la putere comuniştii, asta va însemna sfârşitul acestui parcrus european al Republicii Moldova. Trebuie să fim prudenţi, activi. Oamenii trebuie să voteze partidele proeuropene şi prodemocratice, cel mai important este acum să lucrăm în coaliţie, să ne axăm pe problemele care contează pentru cetăţenii din Republica Moldova, să fim mult mai motivaţi în lupta împotriva corupţiei. Şansa noastră de a reuşi va depinde de colegii noştri din UE, dar şi de partenerii noştri de la Bucureşti.

moldova24.info

 

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img