14 C
Chișinău
Friday, April 23, 2021

Poliţia atenţionează! Vânzătorii şi cumpărătorii de petarde vor fi pedepsiţi!

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Poliţia avertizează persoanele care intenţionează să facă bani din vânzarea petardelor sau produselor pirotehnice. Aceştia vor fi sancţionaţi cu amenzi. Oamenii legii au intensificat controalele în toate pieţele şi punctele comerciale. Vor fi atent inspectate  actele de provenienţă ale produselor, categoria acestora şi legalitatea etichetelor.

Pentru comercializarea articolelor pirotehnice în pieţe, legislaţia prevede o amendă de la 50 la 500 de unităţi convenţionale. De asemenea, comerţul sau transportarea de mărfuri a căror comercializare este interzisă ori limitată prin lege, se sancţionează cu amendă de la 15 la 20 de unităţi convenţionale.

Poliţia menţionează că produsele pirotehnice constituie mărfuri periculoase şi necesită o atenţie deosebită la transportarea, depozitarea şi folosirea acestora. Conform datelor prezentate de Camera de Licenţiere există 14 agenţi economici licenţiaţi în domeniul importului, depozitării articolelor pirotehnice şi prestarea serviciilor „spectacole pirotehnice şi focuri de artificii” cu articole pirotehnice de divertisment cu destinaţie profesională, precum şi 21 unităţi comerciale autorizate în domeniul comercializării articolelor pirotehnice, dintre care 11 unităţi sînt amplasate în mun. Chişinău.

Nu vor scăpa de pedeapsă nici cumpărătorii. Inspectoratul General de Poliţie atenţionează părinţii să manifeste atenţie deosebită în ceea ce priveşte minorii pentru a evita accidente neplăcute.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite,  oamenii legii vin cu următoarele recomandări:

1. Articolele pirotehnice să fie procurate numai în unităţile comerciale autorizate în modul stabilit.

2.  Să fie procurate numai produsele pirotehnice etichetate în modul corespunzător, în limba de stat, care trebuie să conţină cel puţin denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de vîrstă şi distanţa minimă de securitate în timpul utilizării acestora,  cu ataşarea Instrucţiunii de folosire adecvată, privind utilizarea acestora în exteriorul sau interiorul încăperilor.

3. Articolele pirotehnice cu destinaţie uzuală trebuie să nu depăşească gradul III de pericol. Pentru fiecare articol în parte este necesar să fie înmînată Instrucţiunea despre utilizare şi exploatare, care să conţină informaţia clară despre pericolul şi limitele utilizării acestora. Instrucţiunea poate fi anexată nemijlocit pe articole pirotehnice sau pe ambalaj cu condiţia clarităţii textului expus în limba de stat.

4. La efectuarea focurilor de artificii, persoana responsabilă trebuie să se asigure că declanşarea acestora nu prezintă pericol pentru sănătatea sau siguranţa cetăţenilor şi edificiilor din împrejur.

5. Părinţii şi pedagogii, să întreprindă măsuri corespunzătoare pentru a nu admite utilizarea produselor pirotehnice de către minori, pentru a evita pericolul unor eventuale incidente.

Totodată, se interzice:

1. Efectuarea focurilor de artificii în perioada orelor 22.00 – 07.00. Încălcarea acestei restricţii duce la răspundere contravenţională, prevăzută de art. 357 Cod contravenţional – Tulburarea liniştii, (se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale).

2. Păstrarea, transportarea, utilizarea şi comercializarea către minori a produselor pirotehnice sau lăsarea artificiilor fără supraveghere. (HG 517 din 18.09.1996)

3. Utilizarea articolelor pirotehnice de către persoane aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa medicamentelor care influenţează negativ asupra reacţiei adecvate realităţii.

4. Fumatul sau focul deschis în locul păstrări sau pregătirii de folosire a articolelor pirotehnice.

5. Aruncarea în direcţia cetățenilor a articolelor pirotehnice în stare de funcţionare.

6. Amplasarea spectatorilor la o distanţă mai mică decît raza de securitate indicată pe produs.

7. Aducerea în stare de funcţionare a produselor care au defecte vizibile.

8. Aducerea în stare de funcţionare a produselor în apropierea unor obiecte cu risc sporit de incendiu, instituţii medicale sau de învăţămînt, precum şi lansarea din mîină, de pe acoperişul casei sau la balcon.

9. Înclinarea asupra produselor în timpul aducerii lor în stare de funcţionare, aprinzînd fitilul de declanşare cu apropierea de produs la distanţa unei mîini întinse.

10. Apropierea mai devreme de 15 minute de produsul pirotehnic care nu a funcţionat în mod normal.

11. Dezmembrarea, modificarea constructivă sau utilizarea în alte scopuri.

moldova24.info

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img