PLR, PLDM și PL, vor concura pentru voturile din același bazin electoral, proeuropean și proromanesc

roman mihaies

Recent am participat în calitate de invitat, la congresul de constituire al Partidului Liberal Reformator.

Aparitia unui nou partid pe centru-dreapta, mai ales cu reprezentare parlamentara si de guvernamint, va produce fara indoiala mai multe efecte, legate in special si de viitoarele alegeri parlamentare.

Nu ma apuc sa judec cine are dreptate, cei din PL sau cei din PLR, fiecare are argumente si contraargumente.

Voi incerca sa analizez impactul aparitiei PLR pentru viitor.

Asa cum de fapt si era previzibil, Ion Hadirca a fost ales Presedinte al PLR.

Ion Sturza, cu care se spune ca au fost negocieri sa preia conducerea partidului, a aparut la congres doar cu un mesaj de salut.

Astfel, Ion Sturza a confirmat ca doreste o revenire in marea politica, ca este aproape de PLR, si ca in anumite conditii se va implica in viitoarea campanie electorala parlamentara.

PLR are nevoie de locomotiva electorala, ei inteleg foarte bine ca vor avea sanse la parlamentare doar daca vor reusi sa aduca in fruntea listei la viitoarele alegeri, un lider puternic si credibil, care sa-i propulseze in viitorul Parlament.

Experienta alegerilor parlamentare de la 1994 incoace, de atunci de cind avem alegeri pe liste de partid, demonstreaza ca in Parlament acced doar partidele care au locomotive electorale, adica lideri de partide care au notorietate si credibilitate, se regasesc in sondaje in primii 10 in topul increderii, pe care ii cunoste electoratul tinta.

E de mentionat ca PLR s-a constituit ca un partid cu doctrina liberala, de centru dreapta, cu un mesaj politic mai temperat, mai aproape de PLDM, decit de PL.

PLR este la inceput de drum, si astazi este cotat cu putine sanse de a accede in viitorul Parlament, insa fara indoiala va fi un adversar electoral, atit pentru PL, dar si pentru PLDM.

PLR, PLDM si PL, vor concura pentru voturile din acelasi bazin electoral, proeuropean si proromaneasc .

E posibil ca o parte a electoratului din acest bazin electoral de circa 40%, dezamagit de PL si PLDM , sa voteze pentru PLR.

Sondajele arata, ca circa 30% din cei chestionati sunt nehotariti, si nu stiu cu cine sa voteze, iar cea mai mare parte din ei sunt fosti alegatori PLDM care era cotat cu circa 15% in ultimele sondaje din noiembrie, fata de 30% la alegerile din 2010.

Asta ar fi sansa PLR, sa devina al cincilea partid parlamentar, si sa lupte pentru electoratul indecis si dezamagit de la PL si PLDM.

Accederea PLR in viitorul Parlament Parlament, ar garanta continuarea guvernarii proeuropene in formatul PLDM+PD+PL+PLR.

Avantajul PL, este mesajul clar proromanesc de dreapta, si duetul consacrat electoral Dorin Chirtoaca -Mihai Ghimpu, care apar si in primele 10 personalitati politice in toate sondajele.

PL este cotat in sondaje cu circa 8%, iar daca la congresul viitor Dorin Chirtoaca devine Presedinte, si i se ofera si posibilitatea sa modernizeze partidul, vor avea garantata trecerea in Parlament.

Pina la alegeri este ceva timp, aproape un in , in care se va vedea si prestatia PLR, evolutia acestui partid depinde de mai multi factori, si astazi e devreme de dat o apreciere clara a sanselor sale electorale.

In cazul cind acest partid nu va reusi sa acumuleze suficient sprijin , astfel ca sa treaca de unul singur pragul electoral inalt, de tocmai 6%, ar fi oportuna ideea participarii acestuia intrun bloc electoral impreuna cu PLDM, ca sa nu se piarda voturile electoratului proeuropean.

Roman Mihăeş

You may also like

Comments are closed.

By