Ministerul Sănătăţii respinge acuzaţiile aduse de liberali

medicamente

Ministrul Sănătăţii afirmă că Partidul Liberal în frunte cu Mihai Ghimpu a adus acuzaţii neargumentate în adresa Ministerului. Andrei Usatîi susţine că declaraţiile făcute în cadrul unei conferinţe de presă, sunt doar nişte opinii cu substrat politic. Potrivit lui, atât ministerul, cât şi guvernul au întreprins măsuri pentru a îmbunătăţi condiţiile de supraveghere, testare şi asigurare a calităţii medicamentelor. În acest sens a fost creat un laborator modern, dotat cu echipament performant  care oferă informaţii exacte despre medicamente.

„Medicamentele sunt importate în ţara noastră după ce trec o procedură de autorizare. 54 la sută sunt importate din Uniunea Europenă, ceea ce înseamnă că ele corespund normelor din UE. Avem 24 de producători autohtoni, 4 dintre ei au certificate care confirmă calitatea produselor pe care le oferă cetăţenilor. Alte cinci companii sunt pe cale de a finaliza procedura de obţinere a acestui certificat. Nu sunt argumentate dovezile precum că medicamentele sunt de o calitate proastă”, a menţionat Usatâi.

De asemenea, ministrul a menţinat că argumentarea precum că procurările centralizate de medicamente aduc daune este falsă.

„Noi am avut experienţa achiziţiilor descentralizate când fiecare instituţie îşi procura medicamentele şi atunci diferenţa la preţuti şi calitate varia de la 15 la 700 de procente. Acelaşi medicament se procura cu un preţ, în altă parte cu 300 de procente şi aceasta ducea la diminuarea calităţii  medicamentelor procurate”, a adăugat ministrul.

Cât priveşte medicamentele compensate, Andrei Usatâi a declarat că lista acestora este elaborată de 33 de comisii speciale din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Menţionăm că liberalii au venit cu un avertisment către populaţie în ce priveşte situația pe piața farmaceutică din Moldova care potrivit lor, este dezastruoasă, iar calitatea medicamentelor nu corespund normelor și se comercializează cu termenul expirat. De asemenea, membrii PL s-au referit la licitațiile pentru medicamentele compensate și celor care sunt selectate pentru aprovizionarea spitalelor care, potrivit lor, sunt netransparente și câștigate de firmele afiliate factorilor de decizie.

moldova24.info

 

 

 

 

 

You may also like

Comments are closed.

By