Ministerul Economiei nemulţumit de ce scrie presa

lazar

Ministerul Economiei îşi exprimă regretul faţă de materialele apărute în unele mijloace de informare în masă în ce priveşte priorităţile de finanţare din partea UE. Potrivit MEC, mass-media a tratat superficial iniţiativa de a cere Comisiei Europene să fie inclusă încă o prioritate în Cadrul strategic preliminar de asistență a Uniunii Europene în perioada 2014-2017. Este vorba despre „Dezvoltarea agriculturii competitive”, a patra la număr, suplimentar celor trei priorităţi identificate în cadrul misiunilor de programare anterioare ale UE – „Reforma administrației publice”, „Dezvoltarea regională și rurală” și „Reforma poliției și managementul de frontieră”.

„Regretăm că un proces atât de important cum este determinarea priorităților pentru alocarea resurselor de dezvoltare a țării pentru următorii ani, care presupune discuții firești între autoritățile publice, a fost prezentat de unele mass-media drept o banală luptă politică pentru gestionarea mijloacelor financiare. În realitate, Ministerul Economiei consideră că este o dilemă falsă aceea de a alege între dezvoltarea regională și rurală pe de o parte și agricultură, pe de alta, în calitate de prioritate a Republicii Moldova în contextul valorificării asistenței UE. Ambele sunt la fel de importante și complementare pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare. Astfel, dezvoltarea regională și rurală presupune consolidarea infrastructurilor și diversificarea economică în spațiul rural – ambele obiective convergente cu dezvoltarea unui sector agricol competitiv”, se spune în comunicatul MEC.

Propunerea de a include cea de-a patra prioritate a fost făcută de Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr într-o scrisoare adresată recent Prim-ministrului Iurie Leancă.

„În vederea asigurării unei comprehensiuni comune vis-a-vis de procesul de identificare a priorităţilor RM pentru asistenţa UE pe perioada 2014-2017, consider necesar de a vă prezenta propunerile care dezvoltă opinia mea la subiectul dat. Consider că identificarea separată a priorităţii „Dezvoltarea agriculturii competitive” va permite atât Guvernului, cât şi Comisiei Europene să obţină o focusare exactă a sectorului şi o monitorizare strictă a angajamentelor şi realizărilor ce vor fi obţinute în perspectivă. Totodată, abordarea respectivă va oferi posiilitatea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare de a-şi concentra eforturile şi orienta capacităţile spre implementarea calitativă şi în termenuol stabilit a tuturor angajamentelor care decurg din Agenda de Asociere a RM cu UE „, se spune în scrisoare.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By