Marele unionist Filat din 2007 și din Veci (Istorii reale)

filat23

Supărat la culme pe graf de Monte Diakov, fiindcă nu acceptase să-I cedeze la un Congres extraordinar postul de președinte al Partidului Democrat, Vladimir KGB-istovici Filat s-a gîndit să preia un alt partid gata înregistrat, din care să facă bijuterie, nu altceva.

Într-o zi de Luni bătu la ușa Partidului Național Liberal. Era 2007. Doamna președinte de partid Vitalia Pavlicenco i-a deschis ușa, l-a servit cu un ceai VERDE pentru Moldova, Verde pentru Eurointegrare prin Reunire și l-a întrebat cu ce vajnică treabă a venit pe la PNL.

–Sunt și eu unionist, dacă nu știați, chiar unul înrăit, și aș vrea să pun umărul ca PNL să preia Puterea politică în Basarabia. (Da, da, Basarabia a zis, nu inventez nimic).

–Dar pentru aceasta aș dori ca eu să fiu ales președinte al partidului. Grupul meu de inițiativă mă susține. Dvs ÎNCĂ nu?-a întrebat ușor melancolic Filat, făcîndu-i cu ochiul drept și VERDE pentru Moldova, Verde pentru Eurointegrare prin Reunire, doamnei ÎNCĂ președinte Pavlicenco.

Doamna a zis că nu e de competența ei să accepte sau să respingă EPOCALA propunere lansată de gura daurită a lui Filat și că numai Consiliul Național Politic poate da undă VERDE pentru Moldova, Verde pentru Eurointegrarea și Reunirea lui Filat. A treia zi Consiliul hotărîse a delega 3 persoane din partea PNL-ului(Alexandra Can, Mihai Severovan și Anatol Țăranu) pentru a discuta cu cele 3 persoane delegate de Filat(Mihai Godea, Vitalie Nagacevschi și Alexandru Tănase) propunerea viitorului mare haiduc de Lăpușna. Doamna Can însă avea mari dubii referitor la sinceritatea marelui mafiot…unionist.

Filat, simțind această reticență față de el, dădea zilnic busna în biroul directorului general de companie condusă de Alexandra Can, unde o implora pe aceasta să creadă că dînsul și numai dînsul e cel mai mare unionist din Basarabia. După Roșca, evident. Și dacă nu-l crede pe cuvînt ar putea aduce a doua zi un Kamaz de materiale forwardate, care îl definesc în modul cel mai pregnant drept unionistul nr.1 al secolelor 20 și 21. Oricum, doamna Can nu-l credea și gata.

Deși emisarii lui Filat, mai ales Godea, încercau să jure cu mîna pe milioanele lui Vladimir Vasilievici că prietenul lor nu-i va dezamăgi în vecii vecilor și că el va fi noul Cuza al ultimei mari Reuniri românești. Nici lacrimile lui Filat, nici doinele profund românești, interpretate la frunza Verde pentru Moldova, Verde pentru Eurointegrare prin Reunirea ce urma să vină, nu au reușit să convingă echipa Partidului Național Liberal că Filat poate fi ceea ce declara că este. Astfel stînd lucrurile, Filat a plecat supărat la Centrul de Granturi “Contact”, condus de Mihai Godea, acolo unde a fost în zorii zilei următoare sfințit și sediul provizoriu al Grupului de inițiativă pentru crearea unui nou partid, care în foarte scurt timp s-a fost numit Partidul Liberal-Democrat din Moldova(PLDM).

Apoi Filat a boxat cu picioarele și-n Godea, și-n Tănase, apoi devenind Prim-mafiot al Guvernului s-a răstit la președintele interimar Mihai Ghimpu fiindcă acesta a hotărît să nu plece la Parada militară din 9 mai 2010 de la Moskova. Apoi i-a dat ordin ministrului său de Justiție Efrim să nu înregistreze noul Statut și Program Unionist al …Partidului Național Liberal, pe care voia anterior să-l conducă, apoi în 2012, pentru că n-a exclus Istoria Românilor din Școli ministrul său de Educație Șleahtițki e fugărit de Filat din Guvern și din postul de vice-președinte al PLDM-ului, fiind grabnic înlocuit cu servila economistă Maya Sandu, care lasă limba și literatura rusă drept materii obligatorii în programul național de învățămînt, dar înlocuiește Istoria românilor cu Istoria polietnică a Moldovei.

Și cîte și mai cîte isprăvi a săvîrșit pocitania. Pînă a fost apucat de guler de către fostul său camarad Al. Tănase și pașolit pentru un șir întreg de acte de mare corupție din Guvern. Ăsta da unionist incurabil! Ăsta da Vodă Cuza-Filat!

TRAIAN VASILCĂU

You may also like

Comments are closed.

By