15 C
Chișinău
Saturday, May 8, 2021

Japonezii au atacat Pearl Harbor

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

7 decembrie, istoricul zilei

– 1812 –

Este desfiinţat schitul Hîrtop din ţinutul Orhei, Basarabia ţaristă, iar biserica schitului este declarată parohie pe moşia Hîrtop

Stemă Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878
Stemă Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878

La 7 decembrie 1812 este desfiinţat schitul Hîrtop din ţinutul Orhei, Basarabia ţaristă, iar călugăriţele de aici sunt trecute în schitul Hirova din acelaşi ţinut, biserica schitului este declarată parohie pe moşia Hîrtop.

 

– 1868 –

Parlamentul maghiar promulgă legea votată de Dieta de la Cluj (decembrie 1865) privind încorporarea Transilvaniei la Ungaria

La 7 decembrie 1868 parlamentul maghiar promulgă legea votată de Dieta de la Cluj (decembrie 1865) privind încorporarea Transilvaniei la Ungaria.

 

– 1881 –

Se întemeiază “Societatea Politehnică din România”

La 7 decembrie 1881 se întemeiază “Societatea Politehnică din România“. Primul preşedinte al societăţii devine Dimitrie Frunză.

 

– 1881 –

Se înfiinţează Bursa din Bucureşti, România, prima bursă de valori din România

La 7 decembrie 1881 se înfiinţează Bursa din Bucureşti, România, prima bursă de valori din România.

 

– 1881 –

A încetat din viaţă Christian Tell, general şi om politic român

La 7 decembrie 1881 a încetat din viaţă Christian Tell (n.1807 Braşov), general şi om politic român. Christian Tell a fost participant la Revoluţia de la 1848 din Valahia, membru al Guvernului provizoriu şi al locotenenţei domneşti, ministru în timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

 

– 1881 –

S-a stins din viaţă Alexandru Golescu, om politic român

La 7 decembrie 1881 s-a stins din viaţă Alexandru Golescu (Negru) (n.1819), om politic român. Alexandru Golescu a fost ministru şi prim-ministru (februarie-aprilie 1870) în România, participant la Revoluţia de la 1848 din Valahia, secretar al Guvernului provizoriu şi agent al acestui guvern în Occident.

 

– 1881 –

S-a stins din viaţă Cezar Boliac, poet şi publicist român

La 7 decembrie 1881 s-a stins din viaţă Cezar Boliac (n.1813 Bucureşti), poet şi publicist român, participant la Revoluţia de la 1848 din Valahia şi militant pentru unirea Principatelor Moldovei şi Valahiei. Boliac a fost un remarcabil gazetar, redactînd ziarele “Poporul suveran“, “Buciumul” şi “Trompeta Carpaţilor“.

 

– 1881 –

A încetat din viaţă August Treboniu Laurian, lingvist şi istoric român

La 7 decembrie 1881 a încetat din viaţă August Treboniu Laurian (n.1810 Fofoldea, jud.Sibiu), lingvist şi istoric român, participant la Revoluţia din 1848 din Valahia.

 

– 1917 –

Confirmat de Sfatul Ţării din fosta Basarabie ţaristă, se instituie primul guvern al Republicii Democratice Moldoveneşti

La 7 decembrie 1917, confirmat de Sfatul Ţării din fosta Basarabie ţaristă, se instituie primul guvern al Republicii Democratice Moldoveneşti (Sfatul Directorilor, alcătuit din 9 directorate) în următoarea componenţă: P.Erhan – preşedinte al Sfatului Directorilor şi director al agriculturii, V.Cristi – director de interne, N.Bosie-Codreanu – director al comunicaţiilor, Şt.Ciobanu – director al învăţămîntului, T.Ioncu – director al finanţelor, T.Cojocaru – director al războiului, M.Savenco – director al justiţiei, I.Pelivan – director de externe, V.Grinfeld – director al industriei şi comerţului.

 

– 1941 –

Japonezii au atacat Pearl Harbor

Baza submarinelor americane de la Pearl Harbor şi rezevoarele petroliere adiacente, poză din data de 13 octombrie 1941
Baza submarinelor americane de la Pearl Harbor şi rezevoarele petroliere adiacente, poză din data de 13 octombrie 1941

În arhipelagul Hawai, la ora 7 şi 55 minute a zilei de 7 decembrie 1941, 183 de avioane japoneze au surprins flota americană. La ora 8 şi 45 minute, al doilea val de 170 de avioane au atacat vărsînd bombe şi torpile crucişetoarele, terenurile pentru aviaţie şi rezervoarele petroliere ale bazei militare. În timp de o oră şi jumătate forţele japoneze au distrus 8 crucişetoare mari, deteriorînd 159 avioane la sol şi provocînd moarte a mai mult de 2000 de persoane. În aceeaşi zi, japonezii au debarcat în Malaezia şi în Filipine. Obiectivele Japoniei în lupta cu China după 1937 au fost impunerea controlului în Asia de Sud-Est.

În data de 28 noiembrie 1941, Hitler a asigurat Imperatorul Japoniei de susţinerea sa şi s-a aliat în lupt împotriva Statelor Unite ale Americii. În aceeaşi zi cu atacul de la Pearl Harbor, Preşedintle SUA, F.D. Roosevelt a declarat război Japoniei. Războiul a devenit unul mondial.

Nava USS Arizona, a flotei Statelor Unite ale Americii, a ars în decurs de două zie în urma bombardamentelor japoneze
O bombă a atins compartimentul de muniţii şi a făcut ca nava să explodeze
Nava USS Arizona, a flotei Statelor Unite ale Americii, a ars în decurs de două zie în urma bombardamentelor japoneze
O bombă a atins compartimentul de muniţii şi a făcut ca nava să explodeze

Nava USS Arizona arzînd în urma atacului japonez din 7 decembrie 1941 la Pearl Harbor
Nava USS Arizona arzînd în urma atacului japonez din
7 decembrie 1941 la Pearl Harbor

 

sursa: istoria.md

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img