În jur de 77 mii de persoane din Moldova poartă numele de Andrei. Creştinii sărbătoresc, astăzi, Sfântul Andrei

sf.andrei

Creştinii ortodocşi îl cinstesc, astăzi, pe Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. În Moldova, în jur de 77 mii de persoane poartă numele Andrei.

Potrivit Bibliei, cei doi apostoli Andrei şi fratele său, Petru erau originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret şi erau pescari. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Acesta este un nume grecesc, deși Sfântul Apostol Andrei era iudeu. Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Iisus din Nazaret. Conform evangheliei lui Ioan, Andrei l-ar fi dus pe fratele său, Petru la Iisus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia. De aici provine caracterizarea lui Andrei ca „cel dintâi chemat”.

Fiind pescar, sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor.

De asemenea, noaptea de Sfântul Andrei este bogată în tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. Tradiţia populară spune că animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite şi pentru a te proteja împotriva lupilor, e bine să nu-ţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară. E bine să nu se dea bani împrumut. În noaptea de 12 spre 13 decembrie se crede că locuinţele sunt păzite de strigoi. Oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos şi cenuşa caldă e scoasă din sobă, pentru ca strigoii să nu se poată adăposti la căldură. Oamenii mănâncă usturoi în acea seară şi se ung pe corp tot cu usturoi sau numai pe frunte, piept, spate şi încheieturile trupului. Se ung şi uşile şi ferestrele cu usturoi şi se atârnă şiruri de usturoi. Mai mult, pentru protecţie se lasă candela aprinsă. Fetele de măritat în noaptea de Sfântul Andrei fac diferite vrăji pentru a-şi vedea ursitul.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By