Fumatul va fi interzis în spațiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă și în transportul public

fumat_15897600

Potrivit noilor modificări propuse, astăzi de Guvern, fumătorii nu vor mai avea voie să fumeze în spații publice închise şi semiînchise, la locul de muncă și în transportul public. Totodată, proprietarii și managerii vor fi obligați  să afişeze pe uşa de intrare simbolul ce interzice fumatul.

Documentul interzice şi vânzarea produselor de tutun minorilor, comercianții fiind obligați să verifice vârsta persoanei. Se impun interdicții și la comercializarea on-line, dar și vânzarea tutunului prin aparate, precum și expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului. Lista produselor disponibile va fi prezentată doar la solicitarea cumpărătorilor majori.

Proiectul prevede că avertismentele combinate privind dauna fumatului vor trebui să acopere 75% din suprafaţa externă a părţii anterioare şi posterioare a pachetului unitar şi a ambalajului exterior. O altă interdicţie se referă la scutirea de impozite și promovarea prin publicitate şi sponsorizare.

De asemenea,  sunt interzise produsele ce conţin ierburi, dar și cele din tutun care conţin aditivi ce conferă gust/savoare sau adaosuri de vitamine şi alţi aditivi care creează impresia că produsul din tutun are efecte benefice asupra sănătăţii, a aditivilor stimulatori, precum cofeina sau taurina, aditivilor cu proprietăţi colorante pentru emisii, a mentolului, vanilinei şi a altor aditivi cunoscuţi că provoacă efecte adverse. Totodată, se propune interzicerea prezentării produselor alimentare, jucăriilor şi a altor produse sub formă de produse din tutun, la fel şi interzicerea utilizării tehnologiilor speciale la fabricarea pachetelor pentru produsele din tutun şi imprimarea de elemente care modifică aspectul pachetului sau distrag atenţia consumatorului.

Amendamentele propuse de Cabinetul de miniștri stabilesc sancţiuni contravenţionale pentru fiecare tip de încălcare, acestea vor fi între 2 şi 10 mii lei. Proiectul urmează să fie examinat de Parlament.

moldova24.info

 

 

 

You may also like

Comments are closed.

By