EXCLUSIV! Nou CUPLU la Guvern! Eduard Bănăruc şi Cristina Bodarev. Partea I

Banaruc

Guvernarea de la Chişinău a intrat în febra cuplărilor. Să nu credeţi că relaţia care are o istorie de câţiva ani şi oficializată abia ieri este unica de remarcat. O relaţie nu mai puţin importantă este relaţia în care este implicat secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc. De ceva timp acesta trăieşte o frumoasă poveste de dragoste (de bani), alături de omul de afaceri Petru Bodarev, proprietarul fabricii de producere a încălţămintei „CRISTINA”, în februarie devenit vicepreşedinte al PLDM.

BodareffDragostea dintre cei doi este una veche şi vine din afacerile comune, legate de finanţarea PLDM. Naşul spiritual al cuplului este nimeni altul decât deputatul Anghel Agachi, anonim pentru publicul larg, dar care este cunoscut drept şef al unei loje masonice moldoveneşti şi unul din cei mai influenţi oameni din partidul majoritar de la guvernare, chiar şi Vlad Filat şi Iurie leancă fiind manipulaţi de acesta. Deputatul mason este finul miliardarului moldovean stabilit la Moscova Vasile Dragan, care deţine câteva fabrici de vin din Rusia şi care recent a cumpărat şi câteva fabrici din Italia. Influenţa lui Agachi este construită pe piramida masonică, el fiind şef de lojă, în care Vlad Filat îi este subordonat. Prin pârghia masonică Agachi îi controlează şi pe Sergiu şi Liliana Palihovici (vicepreşedinte al Parlamentului), Nicolae Damaschin (membru CCA), Petru şi Eugen Bodarev, Artur Gherman (şeful Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare), Victor Barbăneagră (viceministru al Finanţelor, responsabil de Vamă şi Fisc), Oleg Cernei (membru PL, influent în Primăria Chişinău). În 2009 în lojă a fost adus şi Tudor Baliţchi, care la rândul său a racolat alţi câţiva membri nu doar pentru PLDM, dar şi pentru masonerie, care actualmente deţin funcţii importante la Vamă. Recent Agachi i-a devenit şi naş de cununie şefului Vămii.

Agachi i-a cuplat şi pe cei doi protagonişti ai noştri, Eduard Bănăruc, pe care el l-a promovat anterior la IPTEH-ul, apoi la Guvernul subordonatului său de lojă Filat şi omul de afaceri Petru Bodarev. Bodarev a fost adus de Agachi în PLDM pentru a cura Ministerul Agriculturii şi schemele legate de exportul şi importul mărfurilor pasibile de control fitosanitar din şi în ţară, fiind numit vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, fiind responsabil de colectarea banilor de la exportatori şi importatori, prin intermediul inspectorilor fitosanitari.

Petru Bodarev este arhitectul schemelor de monopolizare a exportului de fructe şi legume în Federaţia Rusă, pe care le-am demascat în august curent. Atunci în calitate de pion Bodarev l-a folosit pe Baliţchi, aflat şi el sub influenţa şi protecţia lui Agachi. Baliţchi a expediat şefului Vămii ruse demersul prin care a solicitat limitarea numărului de terminale vamale în care să fie vămuite fructele şi legumele moldoveneşti, pentru a putea monopoliza exporturile şi l-a conectat respectiv la schemă pe prietenul său Ilan Shor, care împreună cu naşul lui Agachi Dragan trebuia să aranjeze schema în Federaţia Rusă.

Datorită dezvăluirilor apărute în presa de la Chişinău şi cea de la Moscova şi autosesizării Procuraturii de la Moscova şi FSB-ului, schema de monopolizare a fost anihilată, posturile vamale de intrare în Rusia “recomandate” de Baliţchi au fost excluse, iar vicedirectorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor responsabil pentru domeniul fitosanitar şi arhitectul schemei Petru Bodarev a fost nevoit să plece din funcţie. După cum însă se vede… nu pe prea mult timp! Nici Bodarev, nici Agachi nu au putut ceda din mâini milioanele care curg din exporturi şi importuri. După acel incident, Bodarev a continuat controlul exportului în Federaţia Rusă din umbră, în domeniu rămânând oamenii controlaţi de dânsul, iar la ANSA continuând să activeze Alexandru Ciobanu, omul de încredere al lui Bodarev, care este şi nepotul vicepreşedintelui Parlamentului Palihovici.

După plecarea din Agenţie a lui Bodarev, Ministerul Agriculturii a dublat numărul inspectorilor cu drept de eliberare a certificatelor fitosanitare la export. Acest fapt nu le-a fost deloc pe plac lui Bodarev şi Ciobanu, aceştia pierzând controlul asupra unor raione, implicit sume mari de bani, ratate de caznaua lor. Controlul parţial se pare că nu-l aranjează pe Bodarev, acesta punând gând rău Agenţiei, create la recomandarea instituţiilor europene. Cu ajutorul partenerului său Eduard Bănăruc, acesta planifică o mare „reformă” la ANSA. Şi asta la doar un an de la crearea acesteia.

Va urma

Veaceslav Balacci

You may also like

Comments are closed.

By