Declaraţiile vamale vor fi depuse de importatori în format electronic

vama

Începând de anul viitor, importatorii vor decide singuri dacă vor să depună declaraţiile vamale în format electronic sau pe hârtie. Potrivit unei decizii a Guvernului, procedura nu este obligatorie. Măsura a fost luată pentru a reduce timpul și cheltuielile financiare pentru agenții economici, dar şi pentru a oferi posibilitatea de monitorizare și supraveghere a întregului proces, excluderea unor abuzuri și a cheltuielilor suportate pentru deplasările în teritoriu.

Totodată, pe lângă declaraţiile vamale, importatorii vor putea depune în format electronic și alte documente necesare, . De asemenea, prin intermediul sistemului informațional, vor fi automatizate controlul veterinar și fitosanitar. Controlul actelor permisive (certificate, autorizații) se va efectua, la fel, în mod electronic.

Anual sunt depuse cca 324 de mii de declarații vamale de import. Potrivit estimărilor prealabile, ponderea declarațiilor vamale procesate electronic va crește treptat și deja anul viitor circa 30 la sută din declarații vor fi efectuate electronic. Acum două săptămâni, Guvernul a aprobat procedura de declarare electronică a mărfurilor destinate pentru export.

moldova24.info

 

You may also like

Comments are closed.

By