Decizia Curţii Constituţionale cu privire la limba de stat „lichidează statalitatea RM”, afirmă liderul comuniştilor de la Tiraspol

Transnistria_Republic

„Lichidarea statalităţii Republicii Moldova continuă”. Astfel a comentat preşedintele Partidului Comuniştilor din Transnistria (PCT), Oleg Horjan, decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, potrivit căreia limba de stat în Moldova este limba română şi nu moldovenească.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, comunistul a menţionat în interviul acordat ziarului „Pravda Pridnenstrovia”, că transnistrenii, „desigur, ar putea să nu se implice şi să spună că acest fapt vizează chestiunile interne ale Moldovei, dar ne pare rău pentru oamenii care locuiesc acolo! Şi ne pare rău că au permis unor astfel de demnitari să vină la putere, care şi-au uitat istoria, nu-şi respectă limba şi cultura”.

„Pentru noi, transnistrenii, o astfel de decizie a autorităţilor Republicii Moldova confirmă faptul că statalitatea Transnistriei, independenţa RMN – nu este o manifestare a „separatismului” ci unica posibilitate de a ne proteja poporul, acele tradiţii şi acel mod de viaţă pe care îl avem acum”, este convins Horjan.

Potrivit spuselor sale, „acum, Transnistria este unicul stat din lume, unde limba de stat este limba moldovenească în baza grafiei sale istorice – chirilica, unde istoria poporului moldovenesc mai este respectată”.

„Acesta fiind un motiv în plus de a ne proteja statalitatea, independenţa, toate culturile, limbile, care tradiţional există pe pământul transnistrean, dând un exemplu că ne respectăm istoria, memoria strămoşilor noştri şi că vom continua să luptăm pentru aceste idealuri. O altă alternativă, decât de independenţa Transnistriei, eu personal nu văd”, a subliniat liderul comuniştilor din Transnistria.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By