CÂND SE VA RELANSA RĂZBOIUL // Alianța-i de beton sau 2014 este anul marelui eșec ?

sturza-imparte-bile-negre-pentru-filat-si-plahotniuc-1361867445

Mai țineți minte când pe scările Palatului Republicii Serafim Alexandrovici Urecheanu declara că Alianța-i de beton? Știm cu toții ce a urmat. Cred că nu e cazul să vă aduc aminte de Pădurea Domnească, scandal mediatic lansat tot din interiorul AIE, care a generat practic distrugerea AIE prin demisia Procurorului General, plecarea lui Vlad Plahotniuc din funcția de Prim Vice Președinte al Parlamentului, „trăsnirea cu capul de asfalt” al lui Vlad Filat, dar și scindarea PL.

Iată că după evenimentele care puteau pune capăt, la un moment dat, tuturor aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, Vlazii și Hadârcii s-au luat în mâini și, ca să nu se înnece ca țiganul la mal (vorbă culeasă din popor) și au creat alt monstru de beton – Coaliția Pro Europeană. Până la Vilnius, dar și, ptiu-ptiu-ptiu!, după, componentele acestei noi coaliții își onorează, deocamdată, misiunea proeuropeană. Accentuez – deocamdată.

Faptul că fac declarații identice în public, faptul că nu se ceartă între ei, faptul că din discursul lor au dispărut cuvintele „păpușarul”, „gangsterul tranziției” și „contrabandistul”, nu înseamnă însă nimic. Aparențele, după cum se știe, înșeală… și mare va fi greșeala aceluia dintre ei care se va relaxa, la un moment dat, crezând că lucrurile merg bine.

Deși o camuflează și încearcă să nu-i acorde importanță, cel puțin în public, există o divergență majoră între cele două forțe de bază din Coaliție – este vorba de votul uninominal. PD-ul îl vrea, PLDM-ul nu, iar PLR-ul e prea insignifiant ca să adopte o poziție. Nu voi da aprecieri unei sau altei viziuni vizavi de modalitatea de alegere a Parlamentului, pentru că ambele au avantajele și dezavantajele lor, cert este un singur lucru – mărul discordiei există.

Un Vlad consideră că partidul său are șanse să acumuleze mai multe voturi pe liste comune, iar alt Vlad consideră că resursele bine direcționate în persoane concrete pe circumscripții concrete ar putea aduce mai mult folos. Primul se bazează pe transferul de imagine obținut la Vilnius, al doilea pe resurse. Ambii, deci, au viziuni diferite. Mai bine spus, diametral opuse, iar miza este viitorul partidelor lor. O miză prea mare ca să cedeze vreo unul dintre ei. Iar dacă nu vor cădea la o înțelegere (înțelegerea însemnând că unul dintre ei trebuie totuși să cedeze) războiul este iminent.

Așadar, războiul ar putea fi pornit cu jumătate de an înaintea alegerilor, dată limită la care pot fi schimbate prevederile ce reglementează modul de alegere a Parlamentului. Poate chiar și mai devreme.

Dacă nu cad la un numitor comun până atunci, Vlazii s-ar putea încleșta mai rău ca niciodată și asta pentru că scandalul din preajma alegerilor va fi decisiv pentru partidele lor.

Deja e clar că în alegeri nu se va merge într-un bloc comun, iar asta presupune că fiecare dintre partide va încerca să iasă deasupra celuilalt. Atunci când se utilizează formula “fiecare pe cont propriu” se are în vedere, de fapt, “unul împotriva altuia”. Campania electorală înseamnă în primul rând confruntare.

Dacă Vlazii nu vor cădea la o înțelegere s-ar putea să asistăm la noi și noi dosare intentate de procurorii anticorupție, să fim martorii unor dezvăluiri senzaționale și să aflăm ceva nou despre marile tranzacții precum a fost cea cu Aeroportului Internațional Chișinău sau ce urmează să se întâmple cu CFM-ul, MoldTelecom-ul, dar și de unde vine bituumul pentru drumurile construite de Ministerul Transporturilor (deși ultima ține mai mult de PL).

Sunt multe de aflat și, probabil de aceea, Vlazii încă nu se ceartă, dar fiți siguri ca la prima ocazie o vor face, iar această ocazie s-ar putea ivi din cauza neînțelegerilor privind sistemul electoral.

Cel mai interesant în toată povestea asta este faptul că deși, aparent, unul dintre Vlazi stă mai bine în sondaje, acest lucru s-ar putea să-i joace festa, pentru că s-ar putea să nu ia în calcul imperiul mediatic al celui de-al doilea Vlad, care nu a lucrat deocamdată la capacitatea maximă. În rundele anterioare de război, acel imperiu nu a făcut doar decât să testeze anumite procedee. În momentul în care va lucra la capacitate maximă, lucrurile se vor schimba radical.

Numai că mai apare un alt moment interesant – indiferent de care dintre Vlazi va acumula scorul electoral mai bun, comuniștii vor fi cei care vor avea de câștigat cel mai mult în urma războiului. Acest lucru era știut de Vlazi și în momentul în care a fost lansat scandalul Pădurea Domnească, însă nu i-a oprit atunci. Și asta pentru că ambii sunt încăpăținați și, vorba poetului, gravizi de sine. Odată ce le-a fost aruncată mănușa, ochii li se înroșesc ca la tauri și văd doar inamicul din față, neținând cont de faptul că cineva s-ar putea să-i înjunghie pe la spate.

Unicul lucru care i-a putut liniști atunci, și s-ar putea să-i țină în colanți și acum, este Europa. Paradoxal, dar soluția de prevenire a războiului este acordarea dozată de către europeni a cadourilor promise. Spre exemplu regimul liberalizat de vize până la alegeri, iar semnarea acordurilor după. Numai astfel îi vor putea ține pe Vlazi împăcați. În cazul în care ambele „cadouri” vor fi făcute până la alegeri, Vlazii vor ști că nu mai există nimic de luat de la europeni și, având deja cu ce merge și se lăuda în alegeri, fără speranță reală de a mai obține și alte beneficii electorale de la europeni în următorii ani, vor avea mâinile dezlegate pentru ultima lor luptă, în urma căreia unul dintre ei ar putea ieși foarte șifonat, iar al doilea într-o opoziție profundă.

GABRIEL CĂLIN

You may also like

Comments are closed.

By