AVENTURA EUROPEANĂ (II): Cum să conduci noaptea sute de km cu farurile stinse şi să nu-ţi speli papucii o săptămână?

BELGIA DRUM

(continuare)

Spre Nieuwpoort! a zis Valeriu şi am mers spre maşină…

Pe drum spre orăşelul în care s-a stabilit cu traiul Valeriu, am mai avut parte de o mică surpriză – autostrăzile. Mai bine zis faptul că acestea sunt iluminate. Sute de kilometri de drum iluminat. Fără să vreau, îmi aduceam aminte de drumurile noastre naţionale, a căror unică iluminare este cerul înstelat. Dacă sunt nori peste meleagurile moldave, atunci poţi schimba pelicula aparatului de fotografiat fără nici o problemă. Rişti ca aceasta să se expună unor fascicole de lumină, doar dacă vre-un rătăcit se întoarce beat de la vreo nuntă cu maşina. Dar pe asta o ştiţi şi singuri, aşa că vă spun cum e în Belgia.

BELGIA DR 2
Autostrăzile sunt iluminate din contul surplusului de energie care nu este consumat noaptea de întreprinderile mari.

De la Brussel spre Nieuwpoort poţi merge noaptea fără să aprinzi farurile şi asta pentru că drumul este iluminat destul de bine. Şi nu e vorba doar de un kilometru-doi… Sute, mii de kilometri de drum iluminat în toată Belgia. Valeriu îm povestea că s-a prins la un moment dat că a făcut peste o sută de kilometri de drum fără faruri, doar după ce a observat că şoferii din trafic îi fac semne.

Cred că nu e necesar să vă mai spun că prin localităţi lucrurile stau şi mai bine, iar iluminarea publică chiar e iluminare.

2013-11-30 20.51.39
Poza e făcută de pe plajă în timpul refluxului, iar luminile se reflectă în nisipul umed.
2013-11-30 20.39.05
Deşi există multe semafoare, Belgienii optează totuşi pentru sensuri giratorii.
2013-11-30 21.55.19
Mitul despre parcările cu plată a fost distrus. Există o sumedenie de locuri în care poţi parca gratuit.

Da, nu neg, iluminarea m-a mirat, dar şi mai mult m-a mirat curăţenia străzilor. Atunci când am vrut să mă descalţ la intarea în apartamentul lui Valeriu, acesta m-a oprit şi mi-a spus că la ei nimeni nu se descalţă, decât în dormitoare. Într-adevăr m-am uitat la papucii mei Zorile, de piele întoarsă şi am rămas perplex. Chiar şi după ce am umblat prin ploaie pe faleza Mării  Nordului, papucii mei erau curaţi. Doar puţin uzi. Nici un strop de glod nu s-a pus pe ei.

- He-he! Gabi, aici glod nu-i, îmi zice Valeriu deprins deja cu reacţia conaţionalilor noştri care-i păşesc adesea pragul.

– Pă cum să nu fie, dacă plouă ? îi zic eu suspicios, aruncând o privire spre picioare, ca să mă conving, încă o dată, că papucii mi-s curaţi!

– Nu-i şi gata! Aici când plouă, străzile devin şi mai curate… Noi spălăm maşinile de maximum două ori pe an, iar încălţămintea poate o singură dată pe sezon.

Într-adevăr m-am convins de faptul că Valeriu nu m-a minţit în zilele pe care le-am petrecut după asta, hoinărind prin Belgia şi Olanda. În schimb, îndată ce am aterizat la Cluj, am călcat, în parcarea din faţa Aeroportului, într-un ditamai noroiul, care parcă era pus acolo special, ca să-mi aducă aminte că sunt aproape de Moldova. Dar despre asta mai târziu, poate într-o altă postare. Acum să revenim însă la gunoi şi la străzile curate.

În Moldova mereu ne place să dăm vina pe cineva sau ceva. Ne plângem de faptul că e gunoi pentru că nu sunt urne. Vreau să vă spun, dragi prieteni, că şi în Belgia şi în Olanda urne am văzut cu mult mai puţine decât aş fi văzut pe o singură stradă din Chişinău. Problema nu e în urne, problema e în oameni, care nu vor ajunge degrabă nici măcar să sorteze gunoiul înainte de a-l arunca, nu mai vorbesc de seminţe aruncate pe jos sau te miri ce.  Dar nici primăriile din Republica Moldova nu ar trebui să se lase pe-o ureche învinuind de toate relele mentalitatea sovietică şi să instaleze tomberoane speciale pentru a educa cetăţenii. Măcar cu asta să înceapă. Posibil că la un moment dat îşi vor da seama post-sovieticii că ambalajul de la îngheţată sau pachetul gol de ţigări poate fi dus şi în buzunar până când dai de o urnă.

Ne jeluim unul pe altul, dar nu facem nimic ca să ieşim din mocirlă.

2013-11-30 21.56.23

2013-11-30 21.56.32

2013-11-30 21.56.54

Mai jos, ca să nu fiu rău şi să vă plictisesc doar cu poze de noapte vă ofer posibilitatea să vedeţi cum arată localităţile rurale din Belgia ziua.

2013-12-01 11.59.24 2013-12-01 10.37.31 2013-12-01 10.41.58 2013-12-01 11.43.44 2013-12-01 11.59.18

Atât deocamdată. Urmează, după cum am promis, câteva materiale interesant despre independenţa energetică a Belgiei, despre serviciile sociale, despre frontiera Belgiană Olandeză şi despre multe altele.  Aventura continuă.

GABRIEL CĂLIN

You may also like

Comments are closed.

By