AVENTURA EUROPEANĂ: Despre Europa, gay şi căminele studenţeşti din Republica Moldova

avion

Am făcut parte din grupul jurnaliştilor care au reflectat evenimentele de la summit-ul istoric de la Vilnius, şi, graţie faptului că în orăşelul Lituanian, cu adevărat european, Wizzair şi RyanAir sunt la ele acasă în micuţul aeroport, am zburat cu numai 43 de EURO la o distanţă de 2000 de kilometri spre Eindhoven – un aeroport regional din Olanda. Din momentul aterizării în Eindhoven începe cu adevărat aventura mea în UE, una pe care nu o voi uita niciodată şi despre care voi relata într-o serie de articole, pe care le voi posta pe Moldova24.info. Astăzi, în debutul acestei serii de reportaje, vă propun să citiţi „Despre Europa, gay şi Căminele studenţeşti din Republica Moldova”.

Am decis să zbor în Eindhoven pentru că aeroportul se află relativ aproape de Brussel – aproximativ 100 de kilometri distanţă, iar în acea zi, din Vilnius, nu puteam lua decât această cursă spre inima Europei. Acolo, Valeriu, bunul meu prieten, împreună cu fiul său Cristi, m-au întâlnit cu un zâmbet larg pe faţă şi mi-au comunicat că trebuie să mergem spre Brussel,  în campusul studenţesc în care stă Cristi – student la una dintre universităţile Belgiene.

După ce împreună, am procurat mâncare pentru o săptămână întreagă (pentru 3 bărbaţi sănătoşi ) cu numai 55 de Euro, în supermarket-ul din apropierea campusului, Cristi ne-a condus prin interiorul unei curţi în care studenţii îşi parchează bicicletele, spre intrarea în blocul în care stă.

Изображение 363

Изображение 360

bicle

 

Изображение 377

Nici tu intendent şi nici tu pază. Fiecare student are cheie de la uşa de acces în aripa clădirii în care stă. Chei mai are şi poştaşul, care lasă scrisorile şi facturile în lădiţele cu numerele camerelor scrise pe ele. După ce am urcat la etajul la care stă Cristi, am ajuns prima oară în bucătărie. O bucătărie comună pentru 4 camere. Puţină dezordine studenţească, dar, în rest, acceptabil, chiar bine. Nu vreau să fac comparaţie aici cu bucătăriile comune din Căminul 6 al Universităţii de Stat (Căminul Jurnaliştilor) – o bucătărie insalubră pentru un etaj întreg, o poate confirma orice jurnalist care a stat în cămin.

Изображение 371

În fine, după ce l-am ajutat pe Cristi să se „despacheteze” acesta ne-a invitat în camera lui. Iată cum arată aceasta:

Изображение 374 Изображение 376

Am aflat că achită pentru ea 270 de Euro lunar, bani pe care şi-i întoarce la sfârşitul anului de studii sub forma unei subvenţii de peste 3 mii de Euro. În aceşti 270 de EURO sunt incluse absolut toate serviciile chiar şi internetul. Dar nu asta m-a mirat cel mai mult, ci faptul că în cameră Cristi stă singur. Nu are voie să stea încă un băiat cu el. Aşa sunt regulile. Stricte. O fată ? – poftim! Adică, administraţia universităţii nu permite ca într-o cameră de cămin să stea două persoane de acelaşi sex. Studenţii pot închiria o cameră la doi doar dacă au sex diferit.

Întrebarea logică care apare – cine promovează drepturile comunităţii LGBT mai mult: belgienii, care nu permit ca în aceeaşi cameră să se instaleze două persoane de acelaşi sex, sau moldovenii care cazează câte patru băieţi într-o cameră infectă de cămin, pe care îi impun să-şi  facă şi reparaţie în ea?

Apropo, întrebat cât plăteşte anual pentru contractul de studii, Cristi mi-a mai furnizat un mic şoc informaţional – 600 de EURO. DOAR 600 de EURO. Pentru Brussel mi se pare o sumă mică, mai ales că cifra e comparativă cu cea pe care o achită moldovenii la Chişinău. Doar că la Chişinău aceştia nu beneficiază de compensaţii la sfârşit de an.

Spre Nieuwpoort!, a zis bunul meu prieteni şi am mers la maşină, lăsând-ul  pe Cristi, deloc trist, de unul singur, într-o cameră de cămin în care gay-ii sunt interzişi…

P.S. – în următoarele reportaje din seria AVENTURA EUROPEANĂ vă voi povesti despre frontierele din interiorul UE, despre independenţa energetică faţă de Rusia şi preţul mizer pe care-l achită pentru gazul lichefiat, despre serviciile sociale şi despre multe altele.

Gabriel Călin, pentru moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By