A fost publicat Acordul de Asociere RM-UE

moldova a semnat_11290944

Guvernul RM a publicat textul integral al Acordului de Asociere RM-UE. Amintim că documentul a fost semnat la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Summitului Parteneriatulşui Estic care a avut loc la Vilnius.

Acordul de Asociere RM-UE stabileşte un nou cadru juridic pentru cooperarea cu UE, care transferă cooperarea țării noastre cu UE la o nouă etapă, cea a asocierii politice şi integrării economice, reflectînd importanţa strategică a relaţiilor moldo-comunitare.

Recunoscînd aspiraţiile europene ale Republicii Moldova determinate de identitatea sa europeană, Acordul de Asociere va constitui pentru Moldova o agendă de reforme, realizarea cărora va promova obiectivul său de integrare europeană.

Acordul de Asociere se bazează pe importanţa pe care părţile o acordă respectării valorilor şi principiilor comune pe care le împărtăşesc, în special democraţia şi statul de drept, respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, precum şi asigurării unei economii de piaţă funcţionale şi dezvoltării durabile.

Acordul de Asociere UE-Moldova, textul căruia poate fi accesat pe site-ul Guvernului (http://www.gov.md/lib.php?l=ro&idc=451), are 972 de pagini şi cuprinde sub aspect structural:

  • Un Preambul ce reprezintă o declaraţie introductivă a Acordului, ce stabileşte scopul Acordului și filosofia acestuia;
  • Şapte titluri care conțin Principiile Generale; Cooperarea Politică și Politicile de Securitate și Afaceri Externe; Libertatea Justiției și Securitate; Cooperarea Sectorială și Economică; Comerțul și Temele ce țin de Comerț (DCFTA); Cooperarea Financiară inclusiv Prevederile anti-fraudă, precum și Prevederile Instituționale, Generale și Finale;
  • Anexe “ce stabilesc legislația UE ce urmează a fi preluată până la o dată anumită” şi 4 Protocoale.

Pe 29 noiembrie 2013 în cadrul celui de-al 3-lea Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere, o componentă esențială a căruia este Zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător.

Parafarea Acordului de Asociere consemnează finalizarea negocierilor cu UE care au început în ianuarie 2010 pentru Acordul de Asociere și în ianuarie 2012 pentru zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By