Unionismul de la Chişinău – căluţ de partid ?

111111111

foto: www.inprofunzime.md

Unioniştii de la Chişinău se ceartă din nou. De data asta disputa se dă pentru Piaţa Marii Adunări Naţionale de 1 decembrie. Într-un comunicat de presă, emis de Partidul Naţional Liberal, este descrisă o situaţie deloc plăcută adevăraţilor unionişti, care visează că Unirea Republicii Moldova cu România chiar se va produce, posibil cât mai sunt şi ei în viaţă.

Astfel potrivit celor scrise în comunicatul de presă, Partidul Liberal refuză să mai primească în PMAN şi alte formaţiuni politice sau apolitice din ţară, pe data de 1 decembrie. Reprezentanţii acestui partid, cei care nu au avut suficietă minte să blocheze piaţa de 9 mai (având şi resursa administrativă în mâna lor), ca să nu permită rusului Rogozin să aducă osanale trecutului sovietic, au decis s-o blocheze, împreună cu Radio Chişinău de ziua tuturor românilor.

Liberalii lui nea Ghimpu refuză categoric să înţeleagă că PL nu poate privatiza sau breveta ideea unionismului, or există partide în Republica Moldova care, spre deosebire de PL, au avut curajul să introducă chiar în statutul lor că unul dintre scopurile formaţiunii este Unirea cu România. De ce, în acest caz, PL-ul consideră că nu ar trebui să aibă acces în PMAN şi alte formaţiuni unioniste ?

Răspunsul este simplu. Ne-am deprins deja pe parcursul ultimilor ani că PL-ul lui Ghimpu îşi aduce aminte de unionism doar în momentele în care se confruntă cu scăderi de ratting şi crize de imagine. Iată că acum, în adâncul CUR (CUR, cururi, s. n. (Pop.) Șezut, popou. – Lat. culus. Sursa: DEX ’98 (1998)) în care se află, după scindarea partidului şi-au amintit că au un căluţ în grajd -unionismul. Vor să-l încalece de 1 decembrie, iar el să-i ducă undeva departe … în ratting-ul electoral.

Or, faptul că nu acceptă ca şi alţi unionişti să iasă în piaţă de 1 decembrie, denotă iteresul strict electoral pe care îl urmăresc. Oare nu se putea cădea la o înţelegere potrivit căreia toate partidele unioniste să iasă în piaţă, dar fără simboluri electorale? Nu. Pentru că altul este interesul. Acesta constă în privatizarea unionismului şi folosirea lui în scopuri strict electorale. Un fel de atac raider al valorilor, dacă vreţi.

Simpatiile sau antipatiile pentru partide sunt generate doar de acţiunile/inacţiunile acestora. PL a demonstrat o dată în plus că nu românismul este ceea ce îi interesează ci, nimic nou sub soare, ca şi pe restul partidelor – treuca.

GABRIEL CĂLIN, pentru moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By