Sondajul Vox Populi: cetățenii doresc integrare europeană și sistemul mixt electoral

imgres

Potrivit sondajului ”Vox Populi”, desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, la un eventual referendum, 41,8% ar alege UE iar 37,5% dintre respondenţi spun că ar alege Uniunea Euroasiatică.

Uniunea Euroasiatică nu exista, si nici nu se stie cind va fi creata, asa ca alternativa la integrarea in UE, care e sustinuta de cei mai multi cetateni nu exista.

Clasamentul partidelor care au sanse de a trece in viitorul Parlament ramine acelasi.

Astfel, PCRM ramine lider in clasament, si ar acumula 28,2%, comparativ cu 29,5 %, care le avea in aprilie curent.

Comunistii spera sa fie principalii beneficiari a votului protestatar, la fel ca si in 2001, si sa acumuleze de unii singuri majoritatea simpla, sau sa o formeze impreuna cu alt partid.

Insa problema comunistilor este liderul Voronin, care scade in sondaje, nu mai are puterea de a da randamentul de alta data, si cel mai important e ca nu are succesor.

Voronin si Tkaciuk se tem de votul uninominal, si sunt gata sa faca orice concesii, cum au facut la 3 mai impreuna cu PLDM, pentru a pastra actualul sistem electoral care ii avantajeaza.

PCRM ar scadea considerabil la alegeri, daca s-ar introduce sistemul mixt electoral, deoarece nu are program electoral real si credibil, si nici personalitati care sa poata cistiga in circumscriptii uninominale.

Comunistii au renuntat la ideea de integrare europeana, care e sustinuta masiv de cetateni si va pierde mult la urne si din acest motiv.

PLDM se afla pe locul doi cu doar 12%, in aprilie avea 17%.

Daca comparam rezultatul PLDM de la alegerile din noiembrie 2010 de circa 30%, cu cel din sondaje, de 12% care il arata deja citeva agentii de sondaje, inclusiv IPP, putem concluziona ca acest partid a pierdut cel mai mult din sustinere, si ar trebui sa fie primul interesat de modificarea sistemului electoral in cel mixt.

PLDM are o prezenta solida in teritoriu, detine multi sefi de raioane, primari si consilieri, si ar putea conta pe un rezultat bun in circumscriptii uninominale.

Liderul acestui partid, Vlad Filat a declarat ca nu exclude modificarea sistemului electoral, insa ezita sa se pronunte clar cind, in actualul Parlament, pentru scrutinul electoral din 2014, sau pentru viitor.

Trebuie mentionata si cresterea in sondaje a Premierului Iurie Leanca, care devine astfel a doua locomotiva electorala a partidului.

 PD, in aprilie avea 9,8, in prezent 7,3.

La fel ca si PLDM, cei din PD sustin modificarea sistemului electoral, unde spera sa obtina rezultate mai bune in sistemul mixt, deoarece au obtinut rezultate bune la alegerile locale din 2011.

Pentru democrati este important sa-si foloseasca inteligent resursele, si sa puna corect accentele in anul care a ramas pina la alegeri.

Formula anuntata de Marian Lupu de partid social-democrat, care sustine integrarea europeana poate da rezultate pozitive.

O parte din electoratul proeuropean care vota cindva cu PCRM, va trece cu siguranta la PD, dupa ce comunistii au renuntat la ideea de integrare europeana.

PD a pornit citeva campanii sociale si de informare care ar putea sa le creasca sustinerea electorala.

Pentru Partidul Liberal ar vota 5,1%, în comparaţie cu 7,3% în aprilie 2013.

Din acest sondaj se vede ca cei din PL, vor avea un adversar de temut caci apare deja si PLR in sondaje.

Daca ramine in vigoare pragul de 6% , in scenariul trist ambele partide liberale ar putea acumula cite 5 % si sa nu treaca nici unul in Parlament.

Soarta PL se va decide la viitorul Congres, daca Dorin Chirtoaca va deveni presedinte si va avea mandat sa formeze o noua conducere partidul se va relansa.

Partidul Socialiştilor e prezent in sondaj cu 3,5%.

Dodon si echipa lupta sa rupa din electoratul de stinga prorusesc si asiatic al PCRM.

Deocamdata rezultatele din sondaje nu le permit sa viseze la trecerea in Parlament, insa pina la alegeri mai este timp.

Pentru prima data apar in sondaje si liberalii reformatori cu 1,9 la sută din respondeţi.

Hadirca si echipa sunt la guvernare, vizibili, produc evenimente, si deja incep sa apara in sondaje.

Depinde foarte mult ce va face PLR la viitorul Congres de fondare a partidului, si anume daca vor gasi un presedinte din generatia neafectata de comunism pe care sa-l puna in fata.

Formula cu Hadirca Presedinte de onoare, si cineva din generatia tinara presedinte, ar putea sa-i propulseze in viitorul Parlament.

Este relevanta si sustinerea acordata sistemului mixt de vot, pentru care opteaza circa 22%, iar pentru cel direct uninominal circa 15%.

Partidele membre CPE ar trebuie sa formeze un grup de lucru pentru modificarea sistemului electoral,  din deputati, experti, reprezentanti a societatii civile etc.

Sistemul electoral mixt este o necesitate, inteleg asta politicienii din CPE?

P.S.

Potrivit studiului, 13,6% ar vota o forţă politică nouă, dacă aceasta va apărea.
Cea mai mare parte dintre acestia sunt din rindurile fostilor votanti AIE, si doresc o noua forta proeuropeana.

Care va fi partidul care va veni sa cucereasca acesti alegatori?

– See more at: http://vox.publika.md/politica/sondajul-vox-populi-cetatenii-doresc-integrare-europeana-si-sistemul-mixt-electoral-507769.html#sthash.mfOzmsHp.dpuf

Sursa: Roman Mihăeş

You may also like

Comments are closed.

By