SENTINŢĂ // Primarul comunei Cruzeşti condamnat la închisoare

catuse

Primarul comunei Cruzeşti va sta la puşcărie pentru fals în acte publice, abuz şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, informează serviciul de presă al PG. Decizia a fost luată la insistenţa procurorilor. Primarul a fost condamnat după ce în perioada anilor 2003 – 2004 a eliberat un teren cu o suprafaţă de 0,1223 ha, fără a încheia un contract de vânzare-cumpărare a lotului şi fără a achita taxa stabilită pentru buget. Astfel, acesta a înregistrat pe numele său lotul de teren la Oficiul Cadastral Teritorial, cauzând intereselor publice un prejudiciu de 24747 lei. Totodată, învinuitul a falsificat decizia consiliului local, prin care fiicei sale i-a fost alocat ilegal un teren pentru construcţie locativă în mărime de 0,1 ha. Tot el a mai fost învinuit şi de faptul că, în decembrie 2006, contrar Codului familiei, a înregistrat căsătoria fictivă dintre fiica sa şi vărul acesteia pentru a justifica acordarea ilegală a lotului de pământ.

În 2009, inculpatul a fost condamnat doar la amendă în sumă de 5 mii de lei, sentinţa însă a fost atacată de procuror, care a solicitat ca primarul să fie recunoscut vinovat şi condamnat la 8 ani şi 2 luni închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe termen de 4 ani. Un an mai târziu, Curtea de Apel Chişinău a dispus încetarea procesului penal  în privinţa inculpatului motivând prin intervenirea termenului de prescripţie pentru tragerea la răspundere penală.

În urma recursului ordinar declarat de procuror,  a fost casată decizia Curţii de Apel Chişinău şi dispusă rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă în alt complet de judecători. Astfel, în mai 2011, inculpatul a fost condamnat doar pentru abuz de serviciu la amendă în sumă de 10 mii de lei, pentru celelalte capete de acuzare instanţa a dispus încetarea procesului penal pe motiv că există alte circumstanţe care condiţionează sau exclud desfăşurarea urmăririi penale.

Procurorii iarăşi au contestat decizia şi recent, inculpatul a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de detenţie cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 3 ani şi 6 luni. Decizia Curţii de Apel Chişinău este cu drept de atac.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By