Problemele financiare ale căilor ferate din CSI vor fi rezolvate mai eficient

23215

Chestiunile de ordin financiar în administrarea căilor ferate din Comunitatea Statelor Independente, asupra cărora nu se va lua o decizie pe parcursul a două reuniuni ale Consiliului pentru transportul feroviar al CSI, vor fi promovate cu votul a 2/3 din membrii Consiliului. Până acum, deciziile au fost luate după principiul consensului. Aceasta este cea mai importantă modificare a Regulamentului Consiliului, adoptată în cadrul reuniunii a 59-a a acestuia, desfăşurată în perioada 19- 20 noiembrie, la Chişinău, notează IPN.

Declaraţia în cauză a fost făcută de către preşedintele reuniunii, preşedintele SA „Căile Ferate ale Rusiei”, Vladimir Iakunin, în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea lucrărilor. În opinia sa, astfel nu vor mai fi tergiversate unele decizii importante. Iakunin a mai spus că, în linii generale, lucrărilor consiliului s-au desfăşurat productiv.

Directorul general al Căilor Ferate din Moldova, Andrei Domaşcan, a spus că această reuniune a fost foarte importantă pentru Republica Moldova, deoarece s-a discutat despre reformarea Căilor Ferate din ţara noastră. „Pentru noi este importantă opinia colegilor referitor la reforma întreprinderii, inclusiv ce se va întâmpla cu bunurile acesteia”, a spus directorul. Potrivit lui, importanţa reuniunii rezidă şi în faptul că a oferit posibilitatea de a discuta problemele stringente ale căilor ferate şi acţiunile pentru perioada următoare, până la o altă reuniune.

Potrivit lui Vladimir Iakunin, pe ordinea de zi a reuniunii a figurat, în particular, chestiunea privind îmbunătăţirea condiţiilor de transportare a pasagerilor care este permanent în vizorul Consiliului şi pusă în faţa organelor vamale cu scopul să fie simplificate condiţiile de călătorie ale acestora.

La reuniunea curentă, Consiliul a examinat, de asemenea, totalurile activităţii căilor ferate pentru nouă luni ale anului curent, normativele mersului trenurilor internaţionale pe anii 2014-2015, totalurile inventarierii vagoanelor şi containerelor. A fost abordată şi starea decontărilor reciproce între administraţiile de căi ferate, realizarea Acordului privind sistemul unificat de dirijare şi utilizare a parcului de vagoane marfare, politica tarifară a căilor ferate pentru transportarea mărfurilor în traficul internaţional pe anul 2014 şi altele.

Anterior Consiliul pentru transportul feroviar al CSI şi-a mai desfăşurat lucrările la Chişinău, în cadrul a trei reuniuni, în noiembrie 1992, aprilie 1996 şi februarie 2002.

Următoarea reuniune va avea loc în 2014, în Kazahstan. ÎS „Calea Ferată din Moldova” participă la lucrările Consiliului pentru transportul feroviar începând cu anul 1992. Organul a fost creat în baza Acordului cu privire la funcţionarea organelor de coordonare a transportului feroviar din ţările CSI, semnat la Minsk, Belarus, în data de 14 februarie 1992 de către şefii de guverne ai statelor CSI.

sursa: IPN.MD

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By