Presa românească: Băsescu a reușit să enerveze UE și Moldova cu declarațiile unioniste

Traian-Basescu2
Traian Băsescu joacă periculos în relaţia cu UE şi Republica Moldova în chestiunea unionistă. Anunţul făcut miercuri seara, potrivit caruia unirea cu R. Moldova ar trebui să devina al treilea mare proiect naţional al Romaniei, are darul unic de a enerva şi la Bruxelles, şi peste Prut, scrie ziare.com. Portalul spune că riscurile abordarii tranşante a acestui subiect sunt atât în relaţia cu UE, cât şi în cea cu Republica Moldova.
„Ultimul lucru pe care şi-l doreşte acum Bruxelles-ul să îl audă este deschiderea revizionismului frontierelor. O cutie a Panadorei pe care nu o mai poţi închide odată ce ai făcut imprudenţa să o deschizi. Ce ar fi ca fiecare ţară din UE să îşi aducă aminte de teritorii pierdute, de conflicte vechi, de frustrări istorice îngropate. Explozia construcţiei europene ar deveni iminentă.Pe de alta parte, cum să fie Bruxelles-ul încântat de asemenea ambiţii ale celui mai neputincios stat al său, din punct de vedere instituţional, din punct de vedere financiar, din punctul de vedere al justiţiei”, consideră sursa citată.
„In relaţia cu Republica Moldova asemenea declaraţii creează mai degrabă nemulţumire, şi nu mă refer la clasa politică de la Chişinău. Am spus şi mai sus, cetăţenii moldoveni nu vor să se vadă din nou în poziţia de dominion. De ce anexaţi Romaniei şi nu independenţi în UE?”, se întreabă autorul.
„Este supărător sa fim martorii modului în care o perioadă atat de propice pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale este atat de inept risipita. Nu se stie daca Romania va avea un interlocutor la fel de pragmatic si deschis dupa alegerile de la sfarsitul lui 2014 in Moldova. Mesajele unioniste nu fac decat sa alieneze intr-o anumita masura idea de Romania ca locomotiva a integrarii pentru majoritatea moldovenilor”, explica pentru Ziare.com Octavian Milewski, politolog specializat in spatiul postsovietic, citat de ziare.com
Tocmai aceste alegeri ar trebui sa indemne la o atitudine mai rezervata. „Partidul Comunist indubitabil va fi atent la declaratiile care vin de la Bucuresti si va incerca sa instrumentalizeze subiectul Romaniei pentru a ataca politica coalitiei pro-Europene. In acest context, este important ca Romania sa ofere cat mai putine ocazii de atac Partidului Comunist in perioada pre-electorala si electorala”, atragea atentia expertul CRPE, Stanislav Secrieru.
Autorul mai arată că „nu e de ignorat nici un alt aspect. Conflictul din Transnistria a inghetat cu conditia ca R. Moldova sa ramana in situatia actuala. Unirea ar redeschide instantaneu acest conflict pe care Romania l-ar importa cu funda rosie cu tot”.
„Cetatenii moldoveni au nevoie de ajutor pentru integrarea in UE, au nevoie de ajutor pentru a rezista presiunilor si boicotului rusesc, dar nu au nevoie de imbratisari fratesti sufocante.
Eu inteleg ca Traian Basescu are nevoie pe final de mandat de un proiect national cu impact emotional major. Dar cred ca unirea ar trebui tratata cu infinit mai multa prudenta”, încheie ziare.com.

You may also like

Comments are closed.

By