Parlamentul a adoptat declaraţia privind susţinerea procesului de integrare europeană a R.Moldova. Comuniştii au spus ”net”

rmue

Sursa imagine: ipn.md

Parlamentul a adoptat joi o declaraţie privind susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova în care exprimă determinarea fermă de a parcurge calea integrării europene şi se angajează să edifice o societate democratică, bazată pe statul de drept. Comuniştii au votat împotriva Declaraţiei.

”Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este un obiectiv strategic şi un proces ireversibil, aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova la un trai liber şi prosper vor prevala pe parcursul întregului proces de integrare europeană”, potrivit declaraţiei citită de la tribuna centrală a Parlamentului de vicepreşedintele legislativului Andrian Candu.

Parafarea şi mai apoi semnarea Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE reprezintă un eveniment istoric pentru parcursul european al ţării, potrivit declaraţiei. De asemenea, ”realizarea prevederilor dialogului UE-RM privind liberalizarea regimului de vize, astfel încât fiecare cetăţean să beneficieze de avantajele circulaţiei libere, reprezintă o libertate fundamentală, garantată de procesul de integrare europeană” se mai arată în document.

Declarația menționează și interesul Republicii Moldova de a menține și dezvolta relațiile cu România, Ucraina, Rusia, SUA și China.

”Acordarea sprijinului plenar Guvernului Republicii Moldova în vederea îndeplinirii procedurilor indispensabile pentru parafarea, semnarea și punerea în aplicare a Acordului de asociere va garanta realizarea interesului național – integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, se menționează la finalul textului declarației.

Amintim că adoptarea acestei declarații a fost propusă de președintele parlamentului Igor Corman care consideră că înaintea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care se va desfășura în perioada 28-29 noiembrie, Parlamentul trebuie să își reconfirme angajamentul şi sprijinul deplin pentru promovarea cursului de integrare europeană a țării, inclusiv prin consolidarea consensului național în jurul acestui obiectiv.

Deputații comuniști, care nu au participat la elaborarea textului declaraţiei, nu au participat nici la vot.

”Procesul de integrare europeană nu este o alegere geopolitică, eu văd în procesul de integrare mai degrabă o alegere civilizată, un model de dezvoltare pentru țara noastră și această opțiune nu are alternativă”, a declarat însă Igor Corman. El s-a arătat stupefiat de reacția comuniștilor care acum câțiva ani se pronunțau pentru integrarea europeană, iar acum se opună cu atâta vehemență acestui proces.

Amintim că la summitul de la Vilnius, Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de asociere care va cuprinde și crearea Zonei de liber schimb, iar în 2014 cele două documente vor fi semnate.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By