Lecţia lui Corman

corman

Președintele Parlamentului Igor Corman a ținut,la sediul Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung din Berlin,o lecție publică pe tema „Republica Moldova: reforme și integrare în Uniunea Europeană”, transmite Direcţia de comunicare şi relaţii publice a Parlamentului Republicii Moldova. La evenimentul desfășuratîn seara zilei de ieri au fost prezenți deputați germani, reprezentanți ai cercurilor politice și de afaceri, academicieni, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice.

În discursul său, Igor Corman s-a referit la situația politică din Republica Moldova, agenda europeană și reformele de modernizare a țării.Speakerula menționat faptul că, începând cu 2009, forțele democratice s-au angajat în realizarea proiectului de integrare europeană a Republicii Moldova.„În pofida unei perioade complicate prin care am trecut, marcată de instabilitate politică, crize politice, uneori și egoism politic, putem spune cu certitudine că Republica Moldova se află pe drumul cel drept”, a opinat Președintele Parlamentului. Potrivit Șefului Legislativului, este nevoie de stabilitate politică și consens în societate pentru a înregistra progrese în realizarea reformelor, pentru dezvoltarea durabilă a țării și asigurarea unui nivel de trai decent pentru cetățeni.

Președintele Parlamentului s-a referit și la acțiunile desfășurate la Chișinău în sprijinul parcursului pro-european al Republicii Moldova: mitingul la care au participat circa 100 000 de cetățeni și inițiativa privind adoptarea în Parlament a unei declarații cu privire la importanța Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și a liberalizării regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.„Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va deschide noi oportunități pentru Republica Moldova, dar depinde de noi în ce măsură vom valorifica noile avantaje oferite de UE. Înțelegem foarte bine că Summitul de la Vilnius este doar o etapă, după care vor urma altele, mai importante, pentru a duce la bun sfârșit drumul pe care am pornit”, a subliniat Igor Corman.

În opinia Președintelui Parlamentului, integrarea europeană se face mai mult acasă, decât în negocieri cu Uniunea Europeană, printr-un efort major de organizare și ordonare internă în implementarea legislației europene. În context, Igor Corman a menționat că Parlamentul a contribuit la consolidarea cadrului legislativ, adoptând circa 50 legi prevăzute de Planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, precum și o serie de legi care vizează crearea Zonei de comerț liber cu Uniunea Europeană, a unor condiții prielnice pentru promovarea afacerilor, atragerea investițiilor, sporirea competitivității, a descentralizării finanțelor  publice locale.

Totodată, Speakerul a mai remarcat că procesul de integrare europeanănu trebuie să prejudicieze relațiile de cooperare cu partenerii tradiționali din Est, așa cum speculează unele forțe politice de la Chișinău, și a relevat căprocesul de integrare europeană a țării este mai degrabă o alegere civilizațională, un model de dezvoltare a țării.

Președintele Parlamentului s-a referit pe larg la acțiunile care se întreprind privind reformarea domeniului justiției, inclusiv a Procuraturii Generale, și combaterea corupției. „Cred că pentru a avea rezultate, toate ramurile puterii trebuie să demonstreze voinţă în reformarea reală a sistemului judiciar și în lupta cu corupția. Nu este deloc ușor de a implementa o reformă de o asemenea anvergură. Succesul reformelor depinde în mare parte și de capacitatea de autosanare a instituțiilor vizate, de procesele demarate în interiorul instituţiilor de drept”, a argumentat Igor Corman. Speakerul consideră că corupția poate fi atacată și prin modernizarea serviciilor publice, a administrației publice și prin promovarea guvernării electronice, în felul acesta apropiind guvernarea de cetăţeni.

Un subiect aparte abordat de Președintele Parlamentului a fost cel legat de relațiile moldo-germane. „Sprijinul constant din partea Germaniei s-a materializat într-un parteneriat durabil și constructiv, calitatea căruia a crescut pe parcursul celor două decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre. În această perioadă dialogul politic moldo-german a evoluat sub semnul prieteniei şi bunei înţelegeri”, a subliniat Igor Corman, exemplificând prin rezoluțiile Bundestagului german din 2004 și 2008 de a sprijini aspiraţiile europene ale Republicii Moldova și prin activitatea Forumului germano-moldav și a Forumului moldo-german.

Președintele Parlamentului a menționat că sprijinul Germaniei pentru Republica Moldova este nu numai de ordin politic, dar și practic, prin finanţarea unor importante proiecte de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii, modernizarea sectorului agrar, a serviciilor publice şi dezvoltării regionale, inclusiv finanţarea infrastructurii sociale etc.Germania a implementat în Moldova,în cei 20 de ani de cooperare, proiecte în valoare de aproape 40 de milioane de euro. În același sens, Igor Corman a adresat un îndemn investitorilor germanisă vină în ţara noastră cu proiecte de dezvoltarea infrastructurii, industriei alimentare şi textile, energeticii, construcţiei de maşini și altele.

Președintele Parlamentului a răspuns la mai multe întrebări din partea celor prezenți în sală și a menționat că Republica Moldovamerită să fie sprijinită,iar Germania joacă un rol important în acest sens.

Fundația „Friedrich-Ebert-Shiftung” este o organizație germană non-profit, care promovează valorile social-democrației prin intermediul dialogului politic, educației și cercetărilor.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By