Împins de Europa, Leancă promite din nou: 2014 – 100%

LEANCA

Iurie LEANCĂ dă asigurări că Guvernul va lua toate măsurile pentru ca decizia de ridicare a vizelor pentru moldoveni să fie luată pînă la finele anului 2014.

Șeful Executivului a avut o discuție la telefon cu Stefan FULE, Comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, în care i-a mulțumit pentru consistență și consecvență, precum și toată susținerea acordată Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută în contextul în care, Comisia Europeană a înaintat propunerea de a liberaliza regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni, care presupune modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM în spaţiul Schengen.  Propunerea respectivă vine în rezultatul celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, din 15 noiembrie 2013, care a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile Planului de Acţiuni respectiv.

În acest context, Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia MALMSTROM a declarat: „Sunt foarte bucuroasă să propun abolirea obligaţiei de viză pentru cetăţenii Republicii Moldova, posesorii ai paşaportului biometric. Aş vrea să felicit autorităţile moldoveneşti pentru eforturile depuse în implementarea reformelor şi rezultatelor importante obţinute. Posibilitatea de a călători fără vize va facilita în continuare contactele interumane şi consolidarea cooperării dintre oamenii de afaceri, precum şi legăturilor sociale şi culturale dintre RM şi UE. Este speranţa mea sinceră că şi alte state ale Parteneriatului Estic, care doresc obţinerea regimului liberalizat de vize, vor continua să lucreze în vederea obţinerii acestui obiectiv important.”

Propunerea urmează să fie discutată şi aprobată de către Parlamentul European şi Consiliul UE. Comisia Europeană va aprecia co-decizia Parlamentului European pe parcursul actualei legislaturi.

moldova24.info, sursa: gov.md

You may also like

Comments are closed.

By