19.4 C
Chișinău
Saturday, July 24, 2021

HOTNEWS: Marian Lupu, în topul preferinţelor cetăţenilor pentru funcţia de şef al statului

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Cetăţenii Republicii Moldova ar opta pentru liderul Partidului Democrat Marian Lupu în cazul în care ar avea loc alegeri directe pentru preşedintele ţării. Marian Lupu ocupă locul întâi, printre liderii Coaliţiei Pro-Europene, în preferinţele cetăţenilor în cazul unui asemenea scrutin. El este depăşit doar de liderul comuniştilor Vladimir Voronin, potrivit Barometrului de Opinie Publică, prezentat joi de Institutul de Politici Publice.

Alte personalitaţi pentru care oamenii ar vota pentru funcţia de preşedinte sunt liderul PLDM Vlad Filat, premierul Iurie Leancă şi actualul şef al statului, Nicolae Timofti.

Sondajul relevă că majoritatea populaţiei consideră că lucruruile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită şi nu este mulţumită de nivelul de trai. În acelaşi timp, doar o mică parte din respondenţi s-au declarat dispuşi să participe la acţiuni de proetst faţă de actuala guvernare – 32%. Doar 13% ar participa la blocarea străzilor şi doar 10% la greve ilegale.

Doar 32% dintre participanţii la sondaj au declarat că ştiu despre revoluţia de catifea organizată de opoziţia comunistă, şi doar 15% au declarat că persoanele pe care le cunosc ar participa la acţiunile de protest organizate de comunişti. Peste 45% din cei intervievaţi consideră că Partidul Comuniştilor are nevoie de un nou lider şi doar 38% cred că trebuie să rămână Vladimir Voronin.

Sondajul mai relevă că 48% din populaţie ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 46% la Uniunea Vamală. Dacă ar avea de ales între cele două structuri, mai mulţi ar alege UE.

Televiziunea rămâne principala sursă de informare penrtu cetăţeni, locul doi fiind ocupat de Internet, urmat de radio. Cel mai urmărit şi cel mai veridic canal de televiziune, potrivit sondajului este Prime TV, urmat de Moldova 1 şi PRO TV.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1144 persoane, în perioada 6-15 noiembrie, marja de eroare estimată fiind de 3%.

sursa: hotnews.md

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img