Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi finalizat până la sfârşitul anului

gazoductul-iasi-ungheni-ce-zic-moldovenii
Aflat în vizită în RM, preşedintele român, Traian Băsescu a dat asigurări, în cadrul întrevederii cu preşedintele Nicolae Timofti că gazoductul Iaşi-Ungheni va fi finalizat  până la sfârşitul anului. Acest termen a fost stabilit printr-o ordonanţă emisă de guvernul român, în septembrie curent. Şi asta deoarece în cazul în care nu va fi respectat termenul, există riscul să fie pierdută finanţarea din bani europeni. 7 milioane de euro din valoarea totală a proiectului de 26,5 milioane de euro, reprezentând contribuţia Uniunii Europene.
Totodată, Traian Băsescu a declarat că, în 2014, România își propune să elaboreze un studiu de fezabilitate pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, precum şi să lanseze lucrările pentru interconexiunea Isaccea—Vulcănești. La rândul său, Nicolae Timofti a declarat că aceste proiecte, realizate cu sprijinul României și Uniunii Europene, vor permite autorităților de la Chișinău să asigure securitatea energetică a țării.
Proiectul gazoductului a fost lansat la Ungheni pe 27 august, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, în prezenţa comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, şi a celor doi premieri, Victor Ponta (România) şi Iurie Leancă (Moldova). Autoritățile moldovene au declarat anterior că termenul limită pentru finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni este 31 martie 2014.  Conducta de gaz Iaşi-Ungheni are menirea să reducă dependenţa Republicii Moldova de gazul rusesc.
moldova24.info cu referire la trm.md

You may also like

Comments are closed.

By