Dosarele pe numele vameşilor trimise de procurori în judecată

vama

Procuratura Anticorupţie anunţă despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în Judecătoria raionului Hînceşti a cauzei penale de învinuire a 8 persoane, printre care 3 angajaţi ai postului vamal Leuşeni, de comiterea contrabandei cu ţigări în proporţii deosebit de mari.

Cazul a avut loc pe 14 decembrie 2012, cînd un TIR care se deplasa din Republica Moldova spre Macedonia a fost oprit la punctul de trecere a Frontierei Albiţa. Soferul, un barbat cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, a declarat că transportă borcane goale. Vameşii români însă au depistat că TIR-ul era ticsit cu ţigări în valoare de peste 2,3 milioane de lei.

Atunci, Procuratura Generală a Republicii Moldova dispusă crearea unui grup de urmărire penală care a investigat acest caz sub toate aspectele pentru a identifica toate persoanele implicate în această schemă criminală şi tragerea lor la răspundere penală.

La demersul procurorilor, cei 3 vameşi de la postul vamal Leuşeni, învinuiţi de implicare în acest caz, au fost suspendat provizoriu din funcţie, iar şoferul TIR-ulu a fost condamnat recent de judecătorii din oraşul Huşi, România, la 3 ani de detenţie.

O altă cauză penală de învinuire a 2 vameşi de la postul vamal Costeşti a fost recent deferită justiţiei de Procuratura Anticorupţie. În acţiunile vameşilor, procurorii au reţinut comiterea infracţiunii de corupere pasivă, după ce au pretins şi primit de patru ori de la o persoană cîte 200 de euro pentru a-i facilita trecerea peste frontieră a pieselor de schimb pentru automobile. Vameşii au fost documentaţi în cadrul măsurilor de investigaţie speciale, realizate de procurorii şi ofiţerii anticorupţie. Dosarul va fi examinat de Judecătoria raionului Rîşcani.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By