DODON // Acordul de la Vilnius este un Cal Troian pentru Moldova

dodon

Într-o postare de pe blogul său, liderul Partidului Socialist, Igor Dodon este de părerea că Summitul de la Vilnius este unul din puţinele rezultate cu care liderii politici se vor putea lăuda. Totodată, socialistul consideră că evenimentul de la Vilnius are o miză electorală dublă din motiv că la anul vor fi alegeri atât în Moldova, cît  şi în UE. În plus, afirmă Dodon în numele socialiştilor, Moldova alege nişte promisiuni iluzorii europene.

„Vilniusul nu aduce nimic. Nu aduce integrarea, nu aduce beneficii economice spectaculoase. Noi nu ne vom integra în UE nici în următorii 20 de ani. Integrarea în UE este o iluizie cu care guvernanţii hrănesc cetăţenii pentru a se menţine la guvernare. Pînă noi vom fi gata pentru a ne integra, UE se va dezintegra. Noi mergem într-o direcţia greşită, noi mergem, ca ţară, spre o comunitate care a trecut de zenitul său şi acum înregistrează un declin financiar. Ceea ce ne poate oferi Uniunea Europeană în aceşti ani sunt credite, produse agricole europene, proiecte de reformă şi legi antidiscriminare.
Creditele de sute de milioane va trebui să le întoarcem, cu procente. Produsele agricole europene vor distruge producătorul autohton. Proiectele de reformă închid şcolile, spitalele, grădiniţele, impun vinderea întreprinderilor de stat. Iar legile antidiscriminare surpă valorile noastre religioase şi institutul familiei”, afirmă Dodon pe pagina sa.

Totodată, preşedintele PSRM, afirmă că Acordul de la Vilnius, care este secretizat, „este un Cal Troian pe care guvernanţii îl primesc cu bucurie, ca un semn al victoriei, dar care va dinamita Republica Moldova din interior”. Igor Dodon susţine în continuare că după ce va fi parafat Acordul de la Vilnius, Moldova va înregistra doar pierderi. Principala pierdere, spune socialistul, ar putea fi Transnistria, urmată de Găgăuzia, care ar putea cere independenţă.

„Există şi un alt pericol – cel enunţat recent de preşedintele român Băsescu. Acela a declarat că proiectul de ţară al României este anexarea Republicii Moldova. Iar o Moldovă dizolvată în UE va fi mai uşor de prelucrat. Practic, mergând pe calea integrării europene noi mergem pe calea dispariţiei noastre ca stat. În loc să ajungem la Bruxelles, ne vom opri la Bucureşti. Pe de altă parte, Vilniusul ne va altera şi mai mult relaţiile cu Federaţia Rusă. Practic, unele acorduri şi principii de colaborare cu Rusia îşi vor înceta aplicabilitatea”, a mai adăugat Igor Dodon.

Potrivit lui, sute de mii de muncitori migranţi moldoveni care lucrează în Rusia vor întîmpina mari dificultăţi. Remitenţele de peste un miliard vor înceta, iar fructele, legumele şi vinul moldovenesc vor sta în beciuri, fără a ajunge pe piaţa de consum rusească. În Europa nu vom exporta, fiindcă Europa are fructele, legumele şi vinul său.

„Vom avea înăspriri ale regimului comercial per ansamblu pe dimensiunea estică, prioritară pentru Moldova. Se vor majora peţurile la resursele energetice. Iată de ce noi considerăm că parafarea Acordului la Sammitul de la Vilnius este un Cal Troian pentru Republica Moldova. Şi Ucraina, şi Azerbaidjan, şi Armenia au suspendat vectorul integrării europene. Ei au analizat foarte bine plusurile şi minusurile şi au înţeles că Vilnius este cu semnul minus. Şi pentru Moldova Vilnius este cu semnul minus.Noi avem nevoie de aprofundarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Iar într-o perspectivă – avem nevoie de aderarea la Uniunea Vamală din spaţiul CSI”, declară liderul PSRM.

moldova24.info

 


You may also like

Comments are closed.

By