Discursul lui Marian Lupu suisţinut la Adunarea Pentru Moldova, Pro Europa

Marian_Lupu_Senate_of_Poland

Bună ziua, Moldova democratică, bună ziua, Moldova Europeană!

Suntem mulți în această piață fiindcă oamenii Moldovei au credință puternică. Oamenii Moldovei sunt solidari și au speranță pentru viitor! Este credința noastră că facem ceea cetrebuie să facem pentru țara noastră!

Moldova și-a câștigat, după 22 de ani de la declararea independenței, dreptul de a fi mai aproape de Europa. Faptul că noi suntem aici, toți, este un mesaj clar pentru întreaga lume:Moldova aparține Europei! Vrem un destin european!

Această adunare nu are steaguri de partid, nu are sloganuri de partid şi nu are bariere de gândire. Suntem aici, asemănători şi în același timp diferiţi, pentru a sprjini calea spre viitoruleuropean al Moldovei.

Pe 28 și 29 noiembrie, la întâlnirea liderilor Uniunii Europene de la Vilnius, Moldovei i se va recunoaște un merit și i se va întinde o mână. Meritul este acela că Republica Moldova și-a îndeplinit absolut toate angajamentele asumate prin Parteneriatul Estic. Iar mâna întinsă va fi parafarea Acordului de Asociere a Moldovei la Uniunea Europeană. Să fiți mândri de acestmoment, să fim mândri cu toții de acest moment, fiindcă acest apropiat succes este al dumneavoastră, este al nostru, al tuturor! Este al Republicii Moldova!

Momentul Vilnius va fi pentru noi dovada unui lucru bine făcut. Ajunge cu “nu se poate” sau cu „nu suntem în stare”! E timpul să spunem “DA, Moldova poate! DA, suntem în stare! DA, vom reuși!”

Dragi prieteni,

Drumul spre Europa este calea cea mai sigură spre bunăstarea țării.

Apropierea de Uniunea Europeană va genera legi mai bune în Moldova și va aduce fonduri europene pentru țară, în folosul celor mulți. Apropierea de Europa înseamnă libertate de mișcare și investiții externe, înseamnă locuri noi de muncă, drumuri mai bune, școli renovate și spitale moderne. Europa înseamnă respectarea drepturilor pentru minoritățile naționale, înseamnă șanse pentru tineri și demnitate pentru pensionari.

Dumneavoastră, cei din această piață, susțineți vectorul european. Și sunt milioane de moldoveni care gândesc la fel ca voi.

Există însă și oameni care au îndoieli, care au temeri, care nu sunt convinși încă de acest drum. Lor le spun: stimați concetățeni, vă înțelegem îndoielile, dar nu vă temeți! Va fi bine pentru voi, va fi bine pentru Republica Moldova!

Integrarea europeană nu înseamnă izolarea Moldovei de restul lumii. Țara noastră va fi o punte și mai puternică între Est și Vest. Suntem și vom fi în relații bune și cu Ucraina și cu România, și cu Rusia și cu Germania, și cu Belarus și cu Italia, și cu Grecia si cu Kazahstan,și cu China și cu Statele Unite ale Americii. Casa Moldovei este și rămâne o casă deschisă!Aveți încredere cu toții că suntem pe drumul cel drept.

Dragii mei,

Știu că ne confruntăm încă cu obstacole. Sigur că sunt adversari care vor să țină Moldova în umbră, să creeze ceartă și instabilitate în țară. Și totuși am încredere că va veni o zi în care copiii și nepoții noștri, împreună cu copiii și nepoții celor care ni se opun vor sta alături unii cu alții, uitând neînțelegerile și dezbinările, într-o Moldovă prosperă și europeană! Acesta este viitorul pe care ni-l dorim! Aceasta este viitorul pentru care merită să muncim și săluptăm!

Închei spunându-vă că istoria Moldovei se scrie astăzi, ea se scrie aici, în această piață, iargenerațiile viitoare vor fi recunoscătoare pentru curajul și hotărârea de care dăm dovadă astăzi. Pentru ei avem datoria să mergem înainte!

Iar voi, oameni buni, de oriunde ați fi, din toate colțurile Moldovei, veți mergeți la casele voastre și veți spune că azi, în această piață, țara a vorbit într-un glas: DA pentru Europa! DA pentru bunăstare!

Sursa: pdm.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By