De ce vă temeţi de Voronin ? De ce vreţi să vă aliaţi cu morţii ?

voronin 2

Atacurile asupra presei, mai ales cele venite de la unii politicieni, nu sunt compatibile nici cu bunul simţ, nici cu logica democraţiei şi, unele dintre ele, nici cu codul penal.

În Republica Moldova mai avem, din păcate, politicieni care nu au înţeles încă acest lucru, mai mult ca atât, care încearcă să-şi crească rattingul electoral, atacând jurnaliştii. S-ar putea însă, sunt convins de asta, ca aceste atacuri să aibă alt efect decât cel scontat şi să se întoarcă împotriva lor printr-un protest contra bădărăniei, la urna de vot. Dar scorul pe care îl vor lua ei la alegeri mă interesează cel mai puţin. Problema este alta.

Aşadar, mulţi au acuzat Publika TV de faptul că ar fi tras mâţa de coadă atunci când a pornit campania anticomunistă după ce reporterul Dumitriţa Ciuvaga a fost ameninţată de comunistul Iurie Munteanu. Stau şi mă întreb, oare câţi dintre cei ce au acuzat, consideră la fel, după conferinţa de presă de ieri, a liderului comunist, dar şi după „ieşirea sa spectaculoasă” în emisiunea Politica de la TV7, unde, a făcut cu ou şi cu oţet, generalizănd, toată breasla jurnalistică, pe care a acuzat-o de minciuni şi manipulare, iar cu câteva ore mai devreme, ameninţa deschis Publika TV, cu faptul că va face tot posibilul ca să o închidă.

Într-o societate normală, asemenea ieşiri se taxează. Şi se taxează dur. Dacă stăm şi ne gândim bine, ceea ce a declarat Muruianu, la timpul său, despre jurnalişti, numindu-i „câini turbaţi”, e floare la ureche pe lângă acuzaţiile aduse de Voronin. În cazul lui Muruianu, presa şi societatea civilă a ridicat un ditamai scandal, iar magistratul a fost nevoit să dea explicaţii publice şi să se justifice stângaci. În cazul lui Voronin, însă, reacţia e mai leşinată.

După mine, pot exista doar trei motive reale care ar explica situaţia şi anume:

1. Presa se teme de Voronin.

2. Presa crede că acesta ar putea reveni la putere şi nu vrea să-şi strice relaţiile cu un eventual aliat.

3. Presa aleargă după ratting, pe care, să recunoaştem, îl mai aduce încă Voronin  şi gogomăniile lui

Indiferent care dintre aceste motive stau la baza anemiei totale a reprezentanţilor presei şi ai societăţii civile, toate sunt ruşinoase. Tactica adoptată de Publika TV de a boicota Partidul Comuniştilor, până când reprezentanţii acestuia îşi vor cere scuze în momentul este, din punctul meu de vedere, una corectă, care ar trebui urmată de restul reprezentanţilor presei.

Un partid care îşi permite să atace presa, nu are ce căuta pe arena politică din Republica Moldova şi din orice altă ţară. Prin boicot, presa nu va face decât să accelereze dispariţia acestui Partid. Iar odată cu dispariţia lui, de ce ar trebui să vă mai temeţi de preşedintele acestuia, dragi colegi? De ce ar trebui să vă mai gândiţi la alianţe cu morţii ?

P.S. Moldova24.info se alătură campaniei Publika TV de a boicota ieşirile publice ale membrilor Partidul Comuniştilor şi îşi rezervă dreptul de a relata doar anumite aspecte ale activităţii PCRM, până în momentul în care reprezentanţii acestuia îşi vor cere scuze în public de la presa din Republica Moldova.

Gabriel Călin, director moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By