CORMAN LA VILNIUS // Moldova este pregătită pentru integrarea economică și asocierea politică cu UE

Igor-CORMAN-Vilnius2

O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi, la Vilnius, de către Președintele Parlamentului, Igor Corman.  Potrivit Speakerului, prezența RM în cadrul summitului este un semn clar al progreselor pe care le-a făcut ţara noastră până în prezent. Igor Corman a remarcat faptul că angajamentul ferm al autorităților și sprijinul acordat de către cetățeni au făcut posibil un răspuns rapid și eficient la cerințele UE în privința Acordului de Asociere, inclusiv crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Totodată, preşedintele Parlamentului a menționat că odată cu parafarea Acordului de Asociere, țara noastră va acționa cu rapiditate pentru a se ralia deplin la valorile și standardele europene.

De asemenea, în discursul său, Igor Corman a menţionat că țara noastră a primit cu satisfacție anunțul Președintelui CE, José Manuel Barroso, și a declarat că Republica Moldova se mândrește cu reușita îndeplinirii Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană şi că salută decizia Comisiei Europene de a înainta Parlamentului European și Consiliului UE propunerea privind eliminarea obligativității vizelor pentru cetățenii moldoveni.

Speakerul s-a referit şi la acțiunile care se întreprind în RM privind reformarea domeniului justiției, a Procuraturii Generale şi combaterea corupției. Președintele Parlamentului a subliniat că Republica Moldova mizează și în continuare pe sprijinul partenerilor europeni, solicitând susținerea Parlamentului European și a Consiliului UE pentru luarea deciziei politice privind liberalizarea regimului de vize pentru călătoriile cetățenilor moldoveni în spațiul comunitar. Totodată, șeful Legislativului s-a adresat oficialilor prezenți cu apelul de a semna Acordul de Asociere cât mai curând, astfel încât Parlamentul Republicii Moldova să reușească ratificarea în perioada actualei legislaturi.

Președintele Parlamentului a îndemnat parlamentarii europeni să-și extindă abordarea cooperativă și spre alte țări din regiune și a menționat disponibilitatea de a găzdui la Chișinău Reuniunea Forului Parlamentar pentru Democrație din anul 2014. Speakerul a fost unul dintre principalii vorbitori în cadrul Reuniunii președinților de comisii parlamentare de politică externă ai statelor Uniunii Europene și ai Forului Parlamentar pentru Democrație, desfășurată în contextul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Igor Corman și-a încheiat vizita la Vilnius. În seara zilei de astăzi, spikerul va participa  la Consiliul Adunării Interparlamentare a CSI, după care se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Narîșkin.

moldova24.info, cu referire la serviciul de presă al Parlamentului

You may also like

Comments are closed.

By