Contrabandistul și Păpușarul nu vor să audă de procesarea democratică a creierului

filat-vs-plahotniuc-3-640x426

Ultimele statistici cu privire la sărăcia lucie în care traiecte populația R. Moldova sunt cu totul dezolante. Paradoxul e de față: povestea de succes a Uniunii Europene, adică țara noastră, „asigură” cetățeniilor ei un nivel de trai de 45 de ori mai mic decât cel al statului Liechtenstein, oamenii căruia o duc cel mai bine pe bătrânul continent.

Moș Gheorghe care își ară cota sa de pământ cu caii, la fel ca și strămoșii, are un răspuns laconic la întrebarea: „De ce suntem atât de săraci?” Spune direct, cu ciudă, condimentând răspunsul cu o sudalmă mustoasă: „Fiindcă suntem prosti! Fiindcă le permitem hoților și curvelor să stea în capul mesei, să se lăfăiască la guvernare, ……….. pe toți”.

Răspunsul bărbatului ii pune pe jar pe toți birocrații de la ministerul de resort, condus de o lele țâfnoasă, care câștigă o pâine mult mai ușor decât moș Gheorghe. Ea se baricadează cu cifre, demonstrând ca avem cel mai mare număr de specialiști cu studii superioare pe cap de locuitor din regiune. Nu scoate o vorbă că această cohorta apucă drumurile pribegiei cu diplomă cu tot, din cauză că nu există o planificare riguroasă a perspectivelor economice ale R. Moldova.

Un elocvent exemplu al debandadei care domină în învățământul superior îl constituie cel al unui deținut care își făcea studiile la o academie. Rasul – plânsul nu se oprește, însă, aici. La piețele din Chișinău, dacă te tocmești, poți obține o diplomă într-o zi.

Starea de anarhie și de haos din învățământ a generat declinul de ansamblu al economiei naționale. Așa că mucalitul Moș Gheorghe are dreptate. Actuala clasă politică nu se arată capabilă să schimbe din rădăcină starea de lucruri și va plăti foarte scump în viitorul scrutin.

Optimizarea a peste 300 de școli din țară, înșelarea așteptărilor tineretului studios pe care l-a scos în piața ca sa-l lase ulterior la cheremul oamenilor legii, aceștia bătându-l măr, sunt capete de acuzare serioase. Ele atârnă greu în balanța adevărului. Filat va răspunde mai devreme sau mai târziu pentru această crimă.

Din dorința de a ajuta țara noastră să scape de cele mai înjositoare calificative, nu de a-i ajuta pe politicienii iresponsabili, UE trebuie să elaboreze un program complex de creare a locurilor de muncă, el presupunând angajarea a peste 200 mii de specialiști.

Este gata sau nu de o asemenea încercare UE? Ascultându-i pe mesageri Moldovei la UE, după cum se consideră prietenii noștri de peste Prut –Macovei, Nicolai, mai nou Ponta care va boci degrabă, împreună cu Leancă în poala Comisarului european, constat că ei nu-și dau seama ce vor de la viitorul nostru comun. Devin ridicoli. Nu au explicație de ce nu pot absorbi fondurile UE, nu au proiecte transfrontaliere durabile.

Cea mai mare deziluzie a moldovenilor a fost aflarea la Banca Mondială a ex-premierului Stolojan, care ne asigura de succesul privatizării. L-am intervievat personal. Publicat, interviul a spart gura târgului. Toți sperau într-o rapidă integrare a celor două economii.

Dar lucrul acesta nu s-a întâmplat din cauză că P.Lucinschi a considerat că imberbul Filat fa vi capabil să-i satisfacă pohtele de pământ și de unități economice noi-nouțe , de telefonii mobile, care i-ar rotunji averile.

Venind la putere atunci când era obligat să mai aștepte un termen ca Mircea Snegur să ducă la bun sfârșit programul de reforme, inițiat cu sprijinul americanilor, Lucinschi s-a gândit la el, dar nu la noi. A avut nevoie de o marionetă la privatizare și a găsit-o. Marioneta are tupeul să ne învețe acum cum să ne integrăm în UE. Pe urmele lui vine alt mântuitor.

Nici unul nu propune proiecte durabile din care să rezulte clar că țara, fiind una care nu are alte bogății decât potențialul uman, trebuie să facă operă de pionierat în educație, armonizându-o cu specificul național.

Noi trebuie să ne culturalizăm. Trebuie să punem în aplicare un plan concret de pregătire a viitorilor actori, pictori, cineaști. El va permite reeditarea performanțelor statelor în tranziție, după cum ar fi India și China, care au promovat reforma începând-o cu ample procese de culturalizare a maselor.

Angajamentul plenar, redeschiderea Palatelor de Cultură presupun inițierea unui amplu Program de revenire la baștină a tinerei generații. Procesul nu este ușor. El reclamă existenta unui puternic sentiment de patriotism, asociat cu exigența față de activitatea celor care trăiesc din impozitele poporului. Mai exact, din sudoarea lui moș Gheorghe și a cailor săi de care aleșii poporului își aduc aminte o data în patru ani.

Credeam că Plahotniuc de aceasta se va ocupa, renunțând la fotoliul de deputat. N-are talent. Nici el, nici Filat.

Faptul că ei isterizează populația cu Vilniusul, îi va costa scump. Așteptările oamneilor și așa exagerat de mari nu vor fi îndreptățite. Ne așteaptă un posibil divorț care se va produce din cauza avariției și a incompetenței celor două echipe.

Când îl asculți pe Leancă divagând că UE nu condiționează admiterea R.Moldova cu retragerea armatei 14-e , îți pui întrebarea : ”Acesta ne duce la Bruxelles cu armata de ocupație, care va pune mâna și pe inima Europei? La toate reuniunile s-a discutat în cei mai drastici termeni despre evacuarea militarilor ruși, iar Leancă încă nu a înțeles că suntem un stat eșuat din cauza prezenței lor în raioanele estice.

Însușii Leancă, atunci când, alintându-se ca o cioară în lanț și-a prezentat demisia și Filat i-a respins-o, cu toate că ambii erau obligați să facă dovada demnității bărbătești și să plece, fiindcă nu au asigurat regimul fără vize pentru moldoveni, a făcut o declarație-trăsnet. Plângărețul a spus că nimeni nu ne va primi în UE cu armata 14-e pe teritoriul țării. Peste noapte și-a schimbat punctul de vedere ca o muierușcă desfrânată bărbatul.

Acum spuneți și Dvs, unde putem ajunge cu asemenea indivizi fără demnitate? Umilința la care au fost supuși de Rogozin, piruetele de doi bani ale lui Leancă au fost atât de dezgustătoare, încât poporul s-a convins că al său cap plecat mereu a început să pască.

Timofti, acest clovn cu veleități de președinte, care nu s-a deplasat barem o singură dată în localitățile din stânga Nistrului, crede că cele două maluri se pot dezvolta independent. Acesta nu a auzit de înregistrarea întreprinderilor din stânga Nistrului la Chișinău, de exportul Trasnistriei în UE.

Unul Dumnezeu știe ce discută aceștia la ședințele monstruoasei coaliții, care își va da obștescul sfârșit, fiindcă rămâne ceea ce a fost încă de când era AIE –un avorton politic, condus de aventurieri inculți.

Sursa: Vasile Grozavu, VOXPUBLIKA

You may also like

Comments are closed.

By