4.2 C
Chișinău
Tuesday, September 28, 2021

CE LE-A SPUS LUPU socialiştilor despre UE

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Președintele Partidului Democrat din Moldova, vicepreședintele Internaționalei Socialiste, Marian Lupu, a ținut un discurs în cadrul Reuniunii Consiliului IS, ce are loc la Istanbul, Turcia, în perioada 11-12 noiembrie 2013.

În discursul său, președintele s-a referit la două aspecte importante pentru Republica Moldova și anume la procesul de integrare europeană și aplicarea modelului social pentru Republica Moldova, aplicarea mai avansată a politicilor sociale, instituirea statului social veritabil.

Marian Lupu a reiterat cursul european al Republicii Moldova: “Pentru noi, Uniunea Europeană constituie o forţă a binelui în lumea de astăzi. Şi de aceea Republica Moldova merge înainte pe drumul apropierii de Uniunea Europeană”.

Uniunea europeană a fost prezentată drept model economic si social, drept soluție pentru alte state, pentru alte comunități: “Consider că instituţii regionale dezvoltate după modelul Uniunii Europene reprezintă soluţii de dezvoltare pentru toate celelalte continente. Noi, social-democraţii din Republica Moldova, ne menţinem încrederea că structuri precum Uniunea Europeană reprezintă forţe ale dezvoltării mondiale echilibrate”.

Un alt aspect important asupra căruia a atras atenția președintele PDM, e anume aspectul social: crearea noilor locuri de munca, creșterea nivelului bunăstării, asigurarea creșterii economice continue.

“bătălia cea mai importantă în Republica Moldova este aceea de a ieşi din prizonieratul sărăciei. Iar pentru acest lucru avem nevoie de creştere economică constantă”.

Marian Lupu insistă în continuare pe aspectele sociale, pe asigurările sociale mai sporite pentru angajații din RM. Tot aici, Pședintele PDM s-a referit și la aspectele legate de dificultatea atragerii investitorilor străini și dialogul cu investitorii pentru a spori responsabilitațile sociale.

“Luptăm însă ca interesele publice să fie mai bine apărate, iar investitorii să accepte responsabilităţi sociale sporite. Şi ştim că nu e întotdeauna uşor să ceri astfel de lucruri unor investitori pe care cu mari eforturi ai reuşit să-i convingi să vină în ţară şi care au creat şi creează locuri de muncă.”

Tot la blocul social, Marian Lupu s-a referit la importanța domeniului educație, la calitatea acesteia, la adaptarea educației, sistemului educațional la cerințele piețeii, la noile standarde de calitate.

“Pe de altă parte, consider că trebuie să punem un accent sporit pe educaţie şi formare. Vulnerabilităţile oamenilor pe piaţa muncii se reduc pe măsură ce cunoştinţele şi capacităţile lor cresc. Social-democraţia trebuie să afirme mai hotărât că egalitatea începe de la educaţie, de la efortul de a oferi fiecărui copil şansa de a învăţa şi a de a se dezvolta.”

Marian Lupu a încheiat discursul cu apelul spre o lume social-democrată, o lume unde fiecare să aibă șanse egale, unde fiecare sa fie implicat în sistemul social.

“Cred că social-democraţia trebuie să exprime viziunea unei lumi pentru cei mulţi, pentru toţi, în care nimeni să nu se simtă exclus sau abandonat pentru că nu corespunde unor anumite standarde”.
Sursa: PDM

moldova24.info

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img