Băsescu a avut mereu regrete că moldovenii nu sunt parte a UE

Timofti-Basescu-YA372203GY

Aflat în vizită inopinată la Chişinău, preşedintele României, Traian Băsescu a declarat în cadrul unui briefing de presă că este nespus de bucuros pentru Moldova. Potrivit lui, parafarea Acordului de Asociere cu UE este un moment extrem de important pentru a fi trecut cu vederea. De aceea, a decis să lase treburile la o parte şi să adreseze felicitări personal cetăţenilor RM.

„Vizita mea este neplanificată, dar arată că uneori drumul unui preşedinte de la Vilnius spre Bucureşti trece prin Chişinău. Parafarea Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb nu este o opţiune definitivă. Până la integrare drumul este lung şi adesea dificil”, a declarat Băsescu.

Oficialul român a menţionat că Moldova trebuie să aibă răbdare. România a ajuns în UE după 14 ani de la parafarea Acordului de Asociere. În schimb, afirmă Băsescu, beneficiile de pe urma integrării sunt enorme.

„În 1998, la 3 ani de la intrarea în vigoare a Acordului, România exporta în jur de 7 mlrd de dolari în mărfuri. Ca să vedeţi saltul. Anul acesta, România va avea exporturi de 50 de mlrd de euro. Asta aduce pentru economie parteneriatul cu UE”, a adăugat preşedintele român.

Totodată, Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că până în martie cetăţenii moldoveni vor circula liber în UE. La final, Preşedintele României a felicitat cetăţenii, guvernul Filat, guvernul Leancă pentru susţinerea drumului RM către Uniunea Europeană.

„Cu certitudine începem să ne întilnim în UE. O simt în suflet bucuria moldovenilor. Am avut mereu un regret că am fi putut face mai mult pentru că România era în UE, iar românii de partea cealaltă a Prutului – nu. Acum aţi pornit pe acest drum şi vă doresc din suflet mult succes”, a mai spus Băsescu.

La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti a felicitat poporul pentru realizarea obţinută şi a menţionat că RM contează pe sprijinul României în realizarea acestui proiect strategic. De asemenea, şeful statuui a acceptat invitaţia făcută de omologul său de a vizita România pe 1 decembrie, pentru a participa la manifestaţiile consacrate Zilei Naţionale ale României.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By