ATENŢIE ŞOFERI // Modificări în codul Penal şi Contravenţional. Ce riscaţi acum pentru conducerea în starea de ebrietate

beat-la-volan
Inspectoratul Național de Patrulare aduce la cunoştinţa opiniei publice că, la data de 26 octombrie 2013 a intrat în vigoare Legea nr.145 din 14 iunie 2013 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care au fost operate modificări la Codul Penal şi Codul Contravenţional.
În context, este definită drept stare de ebrietate alcoolică cu grad minim, starea persoanei care are concentrația de alcool în sînge de la 0,3 pînă la 1,0 g/l sau concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,15 pînă la 0,5 mg/l, iar drept stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat – concentraţia de alcool în sînge de la 1,0 g/l şi mai mult sau concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,5 mg/l şi mai mult.
Dacă anterior pentru constatarea stării de ebrietate era obligatorie atît testarea alcoolscopică, cît şi examinarea medicală cu recoltarea obligatorie a probelor biologice, în prezent este suficientă doar una din probele sus- menționate. Astfel rezultatul testării alcoolscopice poate fi utilizat ca mijloc de probă pentru documentarea contravențiilor privind conducerea vehiculului de către persoanele aflate sub influența alcoolului.
Corespunzător, în cazul în care persoana nu este de acord cu rezultatele testării alcooscopice, aceasta este în drept să solicite şi examinarea medicală. Articolul 233, alineatul 1 din Codul Contravențional în redacție nouă, prevede pentru conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică cu grad minim prevede o sancțiune de amendă de 150 de unități convenționale cu privarea concomitentă de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.
Totodată, la articolul 233 a fost instituit alineatul 21 care stabilește aceeași sancțiune și pentru consumul de alcool, de substanţe narcotice, psihotrope şi/sau de alte substanţe cu efecte similare de către conducătorul de vehicul implicat în accident rutier, până la testarea alcoolscopică sau până la recoltarea probelor biologice în cadrul examenului medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei, cu excepţia consumului de medicamente cu efecte similare produselor sau substanţelor psihotrope, după producerea accidentului de circulaţie şi până la sosirea poliţiei la faţa locului, dacă acestea au fost administrate de personal medical autorizat şi au fost impuse de starea de sănătate.
În această ordine de idei, Inspectoratul Național de Patrulare vine cu un apel către șoferi să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice, în vederea evitării accidentelor rutiere.
sursa:pr.gov.md
moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By