Ana Guţu // Acordul de Asociere cu UE reprezintă o oportunitate unică pentru dezvoltarea statului

ana-gutu_vilnius

Președintele Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Ana Guțu a prezentat un discurs la Vilnius, în cadrul Reuniunii președinților de comisii parlamentare de politică externă ai statelor Uniunii Europene și ai Forului Parlamentar pentru Democrație. Ana Guțu a mulțumit Uniunii Europene pentru susținerea acordată cetățenilor Republicii Moldova, reiterând intenția Coaliției de guvernare de a realiza integrarea europeană a statului nostru.

În discursul rostit Ana Guțu și-a exprimat încrederea că Acordul de Asociere, care a fost parafat cu Uniunea Europeană în cadrul Summitului Parteneriatului Estic, va stabili un cadru juridic adecvat pentru avansarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană spre o treaptă calitativ superioară – a asocierii politice și integrării economice cu UE.

”Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, reprezintă o oportunitate unică pentru dezvoltarea statului, care are un potențial necesar pentru consolidarea credibilității politicilor de reformă, impulsionarea investițiilor, schimbarea  paradigmei de creștere economică de la consum la export, consolidarea eforturilor susținute de luptă contra corupției și asigurarea unei justiții transparente și echitabile. Continuarea luptei acerbe contra corupției, intensificate substanțial după instituirea noului Guvern, va conduce la diminuarea ponderii economiei subterane, va facilita crearea unui climat investițional favorabil, va spori gradul de stabilitate a cadrului regulator, precum și va elimina piedici pentru activitatea investitorilor străini” a declarat Ana Guțu.

Președinta Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană a menționat că autoritățile din Republica Moldova au convingerea că Republica Moldova aparţine spaţiului european, din perspectiva progresului, care poate fi realizat doar prin cooperarea dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, până la atingerea obiectivului major de integrare politică şi economică cu UE.

”Evident, Republica Moldova a înregistrat realizări importante în consolidarea valorilor statului de drept într-o democrație tânără. Pe de o parte, există și multiplele probleme și constrângeri, dar pentru ele există voința politică de a fi depășite. În acest context, vom solicita în continuare susținerea și înțelegerea partenerilor europeni de a sprijini țara noastră în avansarea realizării destinului său european”, a subliniat Ana Guțu în încheierea discursului rostit la Vilnius.

Reuniunea președinților comisiilor parlamentare de politică externă din statele Uniunii Europene și din statele membre ale Forului Parlamentar pentru Democrație s-a desfășurat la Vilnius, în perioada 27-28 noiembrie 2013, sub egida Președinției Lituaniei a Uniunii Europene, în contextul Summitului Parteneriatului Estic.

moldova24.info

 

You may also like

Comments are closed.

By