7 C
Chișinău
Thursday, April 15, 2021

Voronin nu este bărbat de stat, dar un politruc mic de partid comunist de provincie

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Fostul prim-ministru al României Mihai Răzvan Ungureanu vorbeşte într-un interviu pentru Europa Liberă despre greşelile fostului preşedinte comunist în privinţa vectorului politicii externe, calificându-l pe acesta drept un om fără viziune politică şi care nu s-a ridicat mai sus de nivelul unui „politruc mic de partid comunist de provincie”.

Mihai Răzvan Ungureanu susţine că Vladimir Voronin a văzut foarte clar că unica soluţie pentru Republica Moldova este integrarea europeană, dar acesta a insistat să menţină ţara în afara “orbitei europene”. “Vina, pe care i-o atribui preşedintelui Voronin, are două părţi. O dată: pentru că a ezitat, deşi, în primele luni ale mandatului său, părea să înţeleagă ce miză enormă este pentru Republica Moldova, ce înseamnă, de fapt, să faci primii paşi pe drumul către Occident. Iar a doua vină este că a ţinut, a insistat ca Republica Moldova să rămână în afara orbitei europene”, a declarat Ungureanu.

Totuşi, el arată că oamenii din Republica Moldova s-au orientat deja spre Europa, indiferent de opţiunile lui Voronin. “Lucrurile astăzi se vădesc cumva altfel, decât cum le-a văzut domnul Voronin, în urmă cu câţiva ani buni. Republica Moldova astăzi are mulţi cetăţeni în afara graniţelor ei, R. Moldova astăzi are mulţi cetăţeni care nu concep să fie altfel decât europeni. Lucrând în statele Uniunii Europene, are o generaţie de oameni tineri care nu concep, prin cultură, prin educaţie, prin ceea ce văd şi prin ceea ce fac cu mâinile lor să fie altfel decât europeni. Încetul cu încetul, Republica Moldova, atom cu atom, comunitate cu comunitate, cetăţean cu cetăţean, începe să meargă, nu neapărat în paşi rapizi, dar în paşi mici şi siguri către Occident, către Uniunea Europeană”.

În acelaşi timp, politicianul român susţine că Voronion nu este nici măcar filorus şi că e doar ipocrit. “Domnul Voronin nu a crezut atât de mult în opţiunea orientală, în opţiunea rusă, ca să putem spune că este neapărat un om „vopsit în roşu”, de sus până jos, dar nu a reuşit să iasă dintr-o ipocrizie. Când ai acasă şi eşti înconjurat de lucruri care dovedesc că Occidentul are mai multă valoare culturală, tehnologică, materială decât ce îţi poate oferi Estul, nu ai cum să judeci altfel.”, susţine acesta.

De fapt, Vladimir Voronin nu este decât un “poitruc” de provincie, din a carui cauza Republica Moldova a pierdut foarte mult timp, potrivit lui Mihai Răzvan Ungureanu. “Domnul Voronin nu a avut curajul să facă pasul. Scuza? E scuza ideologică. De fapt, nu a reuşit să fie bărbat de stat, nu a reuşit să fie decât un politruc mic de partid comunist de provincie. E păcat, pentru că, pe seama lipsei sale de hotărâre, s-a pierdut foarte mult timp.”

Sursa: Timpul.md

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img