VICTOR CIOBANU: PRESA ȘI GASTARBEITERII VIP

llkk

Faptul că gastarbeiterii noștri întrețin familiile rămase acasă și implicit mențin economia țării pe linia de plutire este un lucru arhicunoscut.

Știri, cifre, comentarii și chiar reportaje despre acest fenomen avem zilnic în presa noastră. Doar că am observat un lucru. Gastarbeiterii noștri sunt diferiți. Majoritatea acestora sunt la munci grele, de cele mai dese ori necalificate. Aceștia își câștigă pâinea din greu și mai reușesc să trimită câte o sută-două de dolari sau euro acasă. Alții, puțini la număr, au afaceri de milioane. Au case și aici și acolo. Nu trimit bani cu provodniku și nu primesc colete cu marșrutka. Aceștia-s gastarbeiterii VIP.

Respectiv, și prezența lor în presă este diferită. Cei mulți sunt reflectați mai mult statistic – peste jumătate de milion lucrează în Rusia, peste 2 miliarde de dolari au transferat în țară etc.  Cei VIP au parte de emisiuni TV, interviuri în ziare și reviste, se dau cu părerea despre ce se întâmplă aici, devenind protagoniștii știrilor. E natural, veți zice. Ăștia au reușit ceva în viață și prezintă interes pentru public. Poate că aveți dreptate. Doar că o istorie a unui gastarbeiter simplu, care muncește din greu și prin sacrificiu reușește să întrețină familia îmi pare nu mai puțin interesantă.

Recent, când Rusia a anunțat embargo, au apărut mai multe știri precum că Moscova a început să deporteze în masă moldovenii de acolo. Se vehicula cifra de zeci de mii și că ar urma să vină acasă 190 de mii de conaționali care au încălcat regimul de ședere (ca până la urmă să aflăm că-s de fapt doar 19 mii). După cum îi obiceiul târgului, știrea a fost preluată de pe un ziar de limbă rusă, care la rândul său a preluat-o de pe un site rusesc mai puțin cunoscut. Nici o televiziune (dar nici una!) nu s-a obosit să facă eventual o escapadă la Moscova, să discute cu oficialii de acolo, dar și cu gastarbeiterii noștri ca să se documenteze din prima sursă. Vorba ceea, cum îi țara, așa-i și presa.

Și totuși presa va ajunge la Moscova. De ce? Pentru că a primit invitația unui gastarbeiter VIP. Pre nume Renato Usatîi. Acela care și-a făcut apariția în timpul atacului raider asupra Universalbank. Am fost la acea conferință de presă în timpul căreia dl. Usatîi așa și n-a putut să răspundă la întrebarea ziariștilor – cine-s noii acționari misterioși din Panama. A zis doar că-s oameni foarte serioși și în curând îi vom vedea. Nu i-am mai văzut, dar și banca s-a dus de râpă. Apoi acest personaj a început să veselească poporul cu concerte și acte de caritate mediatizate generos. A mai făcut aluzie că nu exclude lansarea în politica mare. A ajuns pe prima pagină a VIP-magazin (acolo unde-i locul cuvenit pentru un gastarbeiter VIP) și pe toate bannerele din centrul capitalei. Cei din breaslă știu bine cât costă toate astea. Iar cei care susțin sistemul uninominal pot să vadă și finalitatea acestui proces.

Renat Usatîi i-a propus lui Gherman Gorbunţov să-i “claseze” dosarele penale VIDEO

Acum Renato ne invită la Moscova. Pentru ca a fost nevoit să plece urgent din Moldova.  Și ca să ne povestească de ce Filat este gata să-i închidă gura lui Usatîi cu orice preţ. Asta după ce preț de o lună bună ne povestea într-un interviu video că Filat e cadavru politic, iar Plahotniuc e băiat bun. Cunoscută construcție, nu-i așa? Folosită moto-moto, vorba lui Voronin, cu insistență de unii politicieni și unele media din gașcă, jocul cărora este unul foarte clar. Pentru confirmare, urmează să vedem cine va merge la Moscova. All inclusive.

Articol publicat pe www.victorciobanu.eu

You may also like

Comments are closed.

By