Scurgerile de apă radioactivă rămân cea mai mare ameninţare de la Fukushima

kushima_ce6cf2443d

Japonezii au reuşit să stabilizeze reactoarele, după incidentul din 2011, însă scurgerile de apă radioactivă reprezintă o ameninţare, potrivit lui Yukiya Amano, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), citat de AFP.

„Prioritatea zero este managementul apelor contaminate”, a subliniat şeful AIEA. Declaraţiile sale vin în contextul în care precipitaţiile puternice din ultima vreme au condus la scurgeri de ape radioactive, care conţin o substanţă puternic cancerigenă, în mare. Această substanţă se acumulează în oase şi rămâne activă mulţi ani la rând şi poate determina apariţia cancerului.
Pentru a răci reactoarele avariate în 2011, niponii au pompat cantităţi uriaşe de apă. Pentru a fi curăţată de substanţele nocive, apa trebuie reţinută în rezervoare enorme şi supusă unui proces complex de decontaminare. Numai că ploile din ultima perioadă au inundat 12 zone de protecţie din jurul reactoarelor de la Fukushima. În urma analizelor efectuate, oficialii niponi au precizat că nivelul de contaminare al apei evacuate de la Fukushima a depăşit de 70 de ori nivelul maxim admis.

sursa: EVZ.ro

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By